Decizie a Guvernului: Munca la negru nu se mai pedepseşte cu închisoarea pentru angajatori. Sancţiunea care a fost instituită

„Pare că măsura amenzii este mai realistă decât cea a aplicării unei pedepse penale. Dintr-o perspectivă, considerarea ca infracţiune avea un avantaj psihologic, angajatorul temându-se totuşi de un dosar penal şi eventual de o condamnare penală.
Realist analizând, există foarte puţine condamnări. Aplicarea unei pedepse contravenţionale ar avea avantajul unei aplicări certe şi rapide a măsurii prohibitive", a explicat avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, conform ZF.
Peste 2.100 de angajatori din România au fost descoperiţi cu mai mult de 5 angajaţi la negru de către inspectorii de muncă în perioada 2011-2017, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii. Conform Codului muncii actual, reprezentanţii companiilor aflate în această situaţie ar fi trebuit să primească o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau o amendă penală.