Cei mai mari datornici ai fiscului clujean la contribuţiile sociale

Cei mai mari datornici ai fiscului clujean la contribuţiile sociale
Societăţile administrate de Regionala Cluj a fiscului aveau restanţe de aproape 100 de milioane de euro la contribuţiile sociale, obligaţiile neachitate până la 30 septembrie 2017. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe internet lista celor mai mari restanţieri din România.

Restanţele cele mai importante le-au acumulat, din regiunea pe care o administrează fiscul clujean, Salamandra Plus Baia Sprie (producător de mezeluri) – 79 de milioane de lei, Mono Construcţii Cluj-Napoca (societate de construcţii) – 46 de milioane, Samobil Satu Mare (producător de mobilă) – 23 de milioane, Leonardo Oradea (distribuitor de încălţăminte) – 22 de milioane, Societatea Băiţa Oradea (extracţia minereurilor) – 17 milioane. 
 
Acestea erau urmate, în clasamentul primelor 10, de Euroreal Oradea (resurse umane) – 15 milioane de lei, Sticla Turda (fabricarea articolelor din sticlă) – 15 milioane, Sao Team Oradea (fabrică de încălţăminte) – 14 milioane, Orser Oradea (cultivarea legumelor) – 12 milioane şi de o grupare sportivă, Handbal Club Municipal Baia Mare – 10 milioane.

Industria sticlei, pe butuci la Turda

Mono Construcţii, prima în top dintre firmele clujene îi are ca asociaţi pe Augustin şi pe Otilia Sărmăşan, restanţele cele mai mari erau la asigurările sociale (33,1 milioane de lei) şi la sănătate (12,3 milioane), iar la şomaj avea 1,3 milioane. Societatea clujeană a solicitat în instanţă suspendarea a două decizii de impunere de către ANAF, potrivit portalului Termene.ro.

Cea mai mare parte a activităţii firmei se desfăşoară pe şantiere din Germania, activând ca subcontractor al unor mari companii de construcţii din această ţară. Societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 26 de milioane de lei, un profit net de 1,7 milioane şi 307 angajaţi. Mono Construcţii era cotată drept a zecea firmă de profil din judeţ, într-un top dominat de ACI Cluj, ASA Cons Turda, Construcţii Napoca, TCI şi Elite Grup.
 
Sticla Turda se află în faliment. Combinatul turdean a înregistrat în 2016 afaceri de 3,6 milioane de lei şi o pierdere de 12,4 milioane. Aceasta mai avea doar 73 de angajaţi. Ca acţionari figurau Euromex şi Societatea de Investiţii Financiare Muntenia, ambele din Bucureşti, iar ca administratori, Gradient Cluj-Napoca, New Insolvency şi Traian Rusan.

Cele mai mari restanţe la ANAF le-a acumulat la asigurările sociale (12,7 milioane de lei), ceva mai reduse fiind cele la sănătate (2,3 milioane) şi şomaj (0,1 milioane). Sticla Turda ocupa în 2016 locul 11 pe piaţă la nivel naţional, principalii săi concurenţi fiind Stirom, Vetreria Romena şi Fabrica de Sticlă Avrig.

Firmele de stat au cele mai mari restanţe în România
 
În aceeaşi regiune, cu restanţe de 5-10 milioane de lei mai figurau Samus Mex, Autofarcab, Sarmex, Melania RO, GCL Câmpia Turzii, Agrocom, Clujana,  Ben & Ben, Manfred Euro, Electro Consult, AS Fotbal Club, Agroflip, Maestro Trading, Mocars, Someş Dej, Cedru Prod.

Între 3 şi 5 milioane de lei aveau datorii neachitate  Basicsoft, Stisom, AMD Proiect, Mag Service, Romanoexport Industry, Agecom, Mebis, Inserv, Sistem Consum Extra, Corpul Gardienilor Publici Satu Mare, Chimica Agricol şi Galassini.
 
La nivel naţional primii 500 de contribuabili restanţieri aveau de achitat 18,4 miliarde de lei, cei mai mari fiind companiile cu capital majoritar de stat. Pe departe, suma cea mai mare acumulată o înregistra Compania Naţională a Huilei, administrată de ANAF Timişoara, societate de stat cu restanţe de 3,7 miliarde de lei. 
 
În primele 10 poziţii mai intrau Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea-Minelor (941 milioane de lei), Societatea Naţională a Căilor Ferate Române (601 milioane), Societatea Complexul Energetic Hunedoara (301 milioane).

Cu sume între 100 şi 200 de milioane figurau Romaero Bucureşti, Urban SA, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Craiova, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, Centrala Electrică de Termoficare Iaşi, CFR Marfă, Republica SA, Aversa SA, ultimele trei din capitală.  

Fiscul vrea încriminarea celor care nu virează contribuţiile

Din 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 au restanțe de 15,9 miliarde de lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calcul accesorii și obligații fiscale suplimentare emise de ANAF.

La 30 septembrie acești contribuabili aveau 2,07 milioane de angajați. Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 capital de stat sau majoritar de stat. 7.237 de angajatori se aflau în insolvență. 
 
"ANAF întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat. Pentru contribuabilii în insolvență sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, ANAF susține reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifica obligațiile de declarare și de plată pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator", a transmis conducerea instituţiei.

Pe lista trimestrială a debitorilor cu obligaţii fiscale restante intră cei cu peste 500.000 lei - mari contribuabili, peste 250.000 lei - contribuabili mijlocii, peste 100.000 de lei - celelalte categorii de debitori, inclusiv persoane fizice care înregistrează restanţe din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, peste 15.000 de lei - debitori persoane fizice altele decât cele de la litera c, conform art. 162 din Codul de Procedură Fiscală.

Contribuţiile sociale trec la angajat  
 
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea contribuțiilor sociale (asigurări sociale şi de sănătate) de la angajator la angajat, reducerea cu 2 puncte a cotei totale de contribuții și scăderea impozitul pe venit de la 16 la 10%. Statul a trecut contribuţiile fiscale pe seama angajatului pentru că îşi dădea seama că este mai greu să le recupereze de la firmele care nu şi le achitau, consideră Iosif Pop, preşedintele grupului IMO Finance.
 
„Cei de la finanţe şi-au dat seama că nu strâng în mod eficient aceste contribuţii de la firme, în timp ce angajat îl pot executa mult mai uşor. Firma are la dispoziţie asistenţă juridică, poate tergiversa la nesfârşit virarea acestor contribuţii, iar statul a considerat că va avea o colectare mai bună după aceste modificări”, susţine omul de afaceri clujean.
 
Top restanţe Regiunea Cluj-Napoca
 
1. Salamandra Plus...................79,4 mil. lei
2. Mono Construcţii...................46,8 mil. lei
3. Samobil...............................23,6 mil. lei
4. Leonardo.............................22,3 mil. lei
5. Societatea Băiţa....................17,1 mil. lei
6. Euroreal...............................15,7 mil. lei
7. Sticla Turda..........................15,2 mil. lei
8. Sao Team............................14,6 mil. lei
9. Orser...................................12,6 mil. lei
10. HCM Baia Mare....................10,6 mil. lei 
 
Top restanţe România
 
1. Compania Naţională a Huilei................Timişoara.................3,73 mld. lei
2. Societatea Închiderea Minelor...............Craiova....................0,94 mld. lei
3. SNCFR Regie Autonomă.......................Bucureşti..................0,60 mld. lei
4. Complexul Energetic Hunedoara............DGAMC....................0,43 mld. lei
5. Societatea Naţională a Cărbunelui.........Ploieşti.....................0,30 mld. lei
6. Romaero............................................Bucureşti..................0,18 mld. lei
7. Moldomin...........................................Timişoara.................0,15 mld. lei
8. Urban SA............................................DGAMC.....................0,14 mld. lei
9. Regia Activităţi Nucleare.......................Craiova.....................0,14 mld. lei
10. Regia Transport Public........................Iaşi..........................0,12 mld. lei

Sursa: ANAF

Comenteaza