Jumătate din producătorii de carne sunt în risc de faliment

Jumătate din producătorii de carne sunt în risc de faliment
Cifra de afaceri a companiilor cu activități de fabricare a produselor din carne a crescut în 2016 cu 2% față de 2015, la 5,78 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor Publice.

Avansul este sub media națională de 4%, iar creșterea, invers proporțională cu scăderea numărului de jucători din sector (1%). Acest fapt se datorează creșterii cifrei de afaceri a companiilor deja existente pe piață și a probabilității ridicate ca majoritatea firmelor ce au ieșit să fie din cele care nu au avut venituri, conform unei analize Coface România ce a cuprins 369 de firme. 

Dintre acestea 272 de firme au raportat venituri. Coface a concluzionat că 51% prezintă un risc de insolvență ridicat, 22% mediu, 27% scăzut. Sectorul fabricării produselor din carne surprinde principalele caracteristici ale unei concurențe monopolistice: un număr mare de firme oarecum independente, fiecare cu o capacitate redusă de influență sau control al pieței; bariere reduse pentru comercianți privind intrarea sau ieșirea din piață, dar și pentru cumpărători, care pot găsi servicii substitut relativ ușor.

Producătorii își plătesc greu datoriile

Firmele din sector își achită greu datoriile (ciclul de conversie a banilor este negativ) pentru că preferă să aloce resursele atrase pe termen scurt către investițiile pe termen lung - nu respectă principiul maturității resurselor, ceea ce amplifică riscul unui dezechilibru financiar. 

“Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor șocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanțelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creațelor, cu ușoare fluctuații în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel național, chiar și în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scăzut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 în 2016”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, analist economic la Coface România.

Numărul firmelor cu restanțe la stat a scăzut

„Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat și a dosarelor în instanță, situația înregistrată până în decembrie 2017 în sectorul fabricării produselor din carne arată o îmbunătățire considerabilă. Această evoluție pozitivă a fost anticipată încă din 2016, când a fost observată o îmbunătățire a termenelor de plată către furnizori și o ușoară scădere a duratei de încasare a creanțelor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor și o ameliorare a indicatorilor de bilanț. 

Totuși, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, trei pătrimi dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 3%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector”, a precizat Alexandru Fotia, reprezentant al Coface România.

În ceea privința datoriilor către bugetul de stat, deși numărul companiilor cu datorii a scăzut în special din cauza pragurilor stabilite de fisc, în baza cărora se publică doar lista companiilor cu datorii peste un anumit prag, valoarea acestora a crescut în aceeași perioadă, fiind mai mare decât în anii anteriori. 

Peste două treimi din companiile care figurează cu datorii la 30 septembrie 2017 (25 din 35) au mețiuni de insolvență sau faliment. Anul trecut 22% din companiile din industrie au avut datorii la bugetul de stat, situație care pare să se fi îmbunătățit în 2017, când 12% din firme au figurat cu datorii.

Comenteaza