10.000 de euro gratis pentru tinerii antreprenori

10.000 de euro gratis pentru tinerii antreprenori
Tinerii cu idei de afaceri din Cluj au şansa de a accesa o finanţare nerambursabilă de la guvern pentru a-şi pune în practică proiectele.
Clujenii interesaţi vor trebui să depună proiecte foarte bune pentru accesarea celor 10.000 de euro de la stat, fiindcă banii nu ajung decât pentru 1.000 de firme, iar concurenţa se anunţă acerbă.

Tinerii care au în plan să înceapă o afacere, dar nu dispun de suficienţi bani şi nu au împlinit 35 de ani vor primi o mână de ajutor în perioada următoare. Guvernul a lansat, în cele din urmă, programul prin care va aloca o sumă nerambursabilă de până la 10.000 de euro celor care vor să devină antreprenori. Ordonanţa de urgenţă care reglementează acest program a fost publicată în Monitorul Oficial, iar tinerii îşi pot depune deja la Registrul Comerţului actele pentru constituirea Societăţii cu Răspundere Limitată - Debutant (SRLD). Înscrierea pentru obţinerea finanţării se face pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). Potrivit Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din Cluj (OTIMMC), depunerea planurilor de afaceri va începe în 22 februarie.

Suma maximă ce poate fi obţinută prin acest program guvernamental este 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea proiectului. Cofinanţarea va putea fi asigurată fie din surse proprii, fie prin credit bancar, guvernul acordând garanţii de până la 80% pentru cei care accesează un credit, în limita a 80.000 de euro. Vor putea primi finanţare aproape toate tipurile de idei de afaceri, cu excepţia celor care privesc tranzacţiile financiare şi imobiliare, intermedierile financiare, activităţile de brokeraj, producţia agricolă primară sau activităţile considerate periculoase.

Interesul stârnit la Cluj este mare. “De vineri şi până acum au fost depuse actele de rezervare a denumirii pentru 14 firme. Procedurile sunt gratuite, conform ordonanţei, iar actele se eliberează în maximum trei zile. Nu este un proces nici mai complicat şi nici diferit decât pentru celelalte societăţi”, subliniază Dorin Deac, director al Oficiului Registrului Comerţului Cluj.

“Fiecare plan de afaceri depus online va primi automat un anumit punctaj în funcţie de câteva criterii de genul unde este localizată firma, câţi angajaţi va avea. Se va face, astfel, o primă selecţie cantitativă a planurilor depuse. Ulterior, planurile celor care au obţinut mai mult de 60 de puncte vor trece printr-o evaluare calitativă prin care se va verifica soliditatea şi viabilitatea proiectelor”, explică Mircea Miheştean, directorul OTIMMC.

O persoană care va solicita o finanţare de 10.000 de euro va trebui să depună un proiect cu o valoare de cel puţin 20.000 de euro. Cu toate că suma nu este mare pentru o afacere, aceasta poate susţine intrarea pe piaţă. “Şi 5.000 de euro sunt buni. Am atelier unde să lucrez. Îmi trebuie numai un spaţiu de expunere. Acum mai lucrez pentru cunoştinţe, prieteni, dar nimic nu se compară cu un spaţiu de expunere. Nici echipamentele nu sunt ieftine. Acum lucrez ca tâmplar la o fabrică, dar aş putea să fac mult mai mult pe cont propriu şi cred că aş fi mai câştigat”, declară Csaba, un tânăr tâmplar din Cluj care are în plan să îşi deschidă propria afacere.

Condiţiile pe care trebuie să le respecte cei ce vor accesa aceste fonduri sunt ca, anual, să investească 50% din profit şi să angajeze cel puţin două persoane. În plus, firmele vor beneficia de scutiri la plata contribuţiilor sociale pentru cel mult patru angajaţi care au semnate contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată. Potrivit ordonanţei de urgenţă, firmele vor trebui să respecte obligaţiile impuse de obţinerea finanţării timp de trei ani sau până în momentul în care cifra de afaceri depăşeşte 500.000 de euro. Bugetul alocat proiectului este de 5 milioane de euro, pentru prima parte a anului, urmând ca fondurile să fie suplimentate cu încă 5 milioane de euro.

Ce oferă statul

Alocaţie financiară: maximum 10.000 de euro
Intensitatea finanţării: până la 50%
Garanţii pentru credite: 80%
Scutire de contribuţii sociale pentru patru angajaţi

Condiţii

Antreprenor: 18-35 ani
Prima firmă
Aport financiar: minimum 50%
Cel puţin doi angajaţi
Reinvestirea a 50% din profit

Comenteaza