"Realitate îmbunătăţită" pentru smartphone-uri, proiect de 1,6 milioane de euro dezvoltat la Cluj

Îndrepţi smartphone-ul spre BCU, UBB, Monumentul Memorandiştilor sau alte obiective turistice, iar pe ecran îţi apar toate amănuntele pe care vrei să le ştii. Se numeşte „realitate îmbunătăţită" (augmented reality), este folosită cu succes în ţările dezvoltate şi ar putea ajunge şi la Cluj.
">

Un proiect de realitate îmbunătăţită, „Linked City" (Oraşul Conectat), este dezvoltat de o companie clujeană de software, Recognos, cu finanţare de la Uniunea Europeană şi cofinanţare de la Consiliul Judeţean.

Proiectul „Linked City" a fost depus pentr ufinanţare într-un program-cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică derulat de UE între anii 2007 şi 2013. Programul are un buget total de peste 50 miliarde de euro iar proiectul a fost demarat de un consorţiu format din Recognos România, Consiliul Judeţean Cluj, Ontotext Bulgaria şi STI GmbH Austria. Proiectul se află în faza de aprobare şi ar urma să fie demarat, dacă va fi declarat câştigător, la începutul anului viitor, cu o perioadă de implementare de doi ani.


Unul dintre rezultatele aşteptate este o bază de date despre Cluj-Napoca, cu informaţii privind mijloacele de tarnsport în comun, starea drumurilor, date despre magazine şi restaurante, obiective turistice şi evenimente locale, dar şi statistici privind criminalitatea sau programele universităţilor.


„Tehnologia implementată în cadrul proiectului este generică şi poate fi transferată în orice alt oraş al României sau Europei, şi obţinem astfel o reţea naţională de date interconectate", spun specialiştii Recognos. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 1,6 milioane de euro. Din această sumă, Consiliul Judeţean va contribui cu 15.810 euro „în natură" - utilităţi, spaţii sau salarii.

Comenteaza