Cum stă BT faţă de băncile europene
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Mai 2012, 22:50
- Economie
- Ascultă știrea

Banca Transilvania (BT) este subevaluată faţă de bănci similare din Europa Centrală şi de Est, conform unui raport al societăţii de servicii financiare Broker Cluj. Totuşi, analiştii susţin că preţul acţiunilor se va menţine constant în acest an, ba chiar va scădea dacă riscurile din pieţele externă şi internă se vor intensifica.
Analiza comparativă a Broker include, alături de banca din Cluj, societăţi bancare din această regiune a Europei, precum Raiffeisen International, Erste Group (Austria), Komercni Banca (Cehia), BRE Bank, Bank Millennium (Polonia), FHB Jelzalogbank (Ungaria) şi BRD-Groupe Societe Generale (România). Din punctul de vedere al indicatorului PER, compania clujeană are un nivel de 8,4, inferior mediei acestor companii, iar indicatorul P/BV, de 0,9, este tot sub medie. PER (Price Earning Ratio) exprimă durata de recuperare a unei investiţii într-o acţiune -preţul plătit pe acţiune, iar P/BV (Price to Book Value), raportul între preţul de piaţă al acţiunii şi valoarea contabilă pe acţiune.
Analiştii prevăd că activele BT vor urca de la 27,7 miliarde de lei în 2012 la 32 de miliarde de lei în 2014 şi la 36,2 miliarde de lei în 2016, la o evoluţie calculată a activelor la un ritm mediu anual de 7%. "Atrag atenţia asupra faptului că realizarea de previziuni financiare pentru BT este îngreunată de gradul de incertitudine macroeconomică, dar şi de dificultăţile determinate de primul an de raportări trimestriale International Financial Reporting Standards", menţionează Andrei Rădulescu, senior analyst la Broker.
Specialiştii prevăd un preţ ţintă pentru următoarele 12 luni de 1,23 lei/titlu, determinat de rezultatele din analiza comparativă şi previziunile privind rezultatele BT pe termen mediu, însă în cazul în care riscurile externe şi interne vor continua să se intensifice, cotaţia ar putea să scadă până la 1,15 lei. Aceştia recomandă vânzarea titlurilor BT dintr-o perspectivă pe termen scurt, având în vedere intensificarea recentă a factorilor de risc din plan macrofinanciar internaţional (alegerile din Franţa şi Grecia, contracţia investiţiilor nerezidenţiale în SUA şi decelerarea economiei Chinei), dar şi evenimentele economice şi politice interne.
Creditele acordate de BT s-au majorat cu 3,5% faţă de decembrie 2011, la 16,2 miliarde de lei, în timp ce depozitele au urcat cu 3,9%, la 21 de miliarde de lei. În primul trimestru al anului venitul operaţional a crescut cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, la 393 de milioane de lei, iar profitul net, cu 73%, la 91,8 milioane de lei. În timp ce creditele pentru companii s-au majorat cu 10,6% în acest interval, cele pentru persoane fizice au coborât cu 1,7%.
Menţinerea unui climat economic intern dificil şi deprecierea monedei naţionale în raport cu euro către noi maxime au contribuit la tendinţa de majorare a ratei restanţelor la credite. BT este cea mai importantă companie bancară cu capital majoritar românesc, aflată pe locul trei în ţara noastră, cu o cotă de piaţă de 7,3%. Aceasta se numără printre cei mai tranzacţionaţi emitenţi, cu operaţiuni medii zilnice de 1,5 milioane de lei. Adunarea generală a acţionarilor din aprilie a aprobat majorarea capitalului social cu 129 de milioane de lei şi o emisiune de obligaţiuni convertibile de 30 de milioane de euro.
Schimbări la vârf
Acţionarii BT l-au ales pentru postul de membru al Consiliului de Administraţie, devenit disponibil după plecarea olandezului Robert Rekkers, pe Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu Uniunea Europeană. Ca director general interimar activează acum britanicul Peter Franklin, însă în maximum o lună conducerea băncii va desemna persoana care va ocupa funcţia respectivă. Noul director adjunct a devenit din această lună Luminiţa Delia Runcan.
(D.E.)