2 milioane de euro pentru Delta Transilvaniei
- Scris de Calin Poenaru
- 06 Oct 2016, 15:26
- Economie
- Ascultă știrea

Primăriile din opt localități ale Clujului se vor asocia într-un proiect finanțat din bani europeni care vizează revigorarea pescuitului și turismului de pe un luciu de apă de 1.000 ha, a doua deltă a României.
„Am câștigat un concurs la Ministerul Agriculturii, trebuie să concretizăm strategia noastră până în decembrie și să formăm asociația Flag Transilvania. La nivel național pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Marine sunt alocate 40 de milioane de euro, dintre care 10 milioane merg la Delta Dunării, care este în patrimoniul UNESCO.
Pentru celelalte 30 de milioane se bat 28 de proiecte din toată țara, care pot solicita până la 2 milioane de euro pentru fiecare. În Transilvania mai există trei proiecte la Alba, Satu Mare și Beliș, tot în Cluj.
Proiectul nostru urmărește crearea unei asocieri sub brandul Delta Transilvaniei, ai cărei fondatori sunt opt comune din Cluj și nouă parteneri privați, care promovează pescuitul și acvacultura. Luciul de apă pe care îl înglobează aceste lacuri și stufărișul se întinde pe 980 ha”, explică Viviana Bandol, coordonatorul proiectului.
A doua deltă a țării
„Va trebui să mergem la fiecare comunitate în parte să explicăm beneficiile acestui proiect, să vedem nevoile locale. Am identificat mai multe axe de dezvoltare: piscicultura, mica infrastructură, turismul. Publicul țintă nu este numai comunitatea de pescari din Cluj-Napoca, dar și elevii, care pot fi aduși în grupuri ca să viziteze aceste lacuri, deci mizăm și pe partea educativă, socială.
Noi vrem să facem un turism de nișă, nu unul de masă, cu pescuit sportiv, observarea de păsări, cazări în pensiunile locale. Perioada de implementare a proiectului este 2017-2022. În precedentul exercițiu financiar s-au cheltuit 5 milioane de euro în România pe acest program, însă doar pentru zona Deltei Dunării și a Mării Negre, nu întotdeauna cu eficiența scontată.
Avantajul nostru este că Stufărișurile de la Sic se găsesc într-un sit Natura 2000, de aceea vom propune organizației nonguvernamentale care le administrează să ni se alăture în viitoarea asociație”, remarcă Marton Balogh, directorul executiv al Fundației Civitas.
Regimul de proprietate, marea problemă
„O mare problemă a acestor lacuri este cea a proprietății. Există multe procese pe rol, la noi este un executor care a vândut deja unele suprafețe care în trecut aparțineau de societatea de stat Piscicola. Despăgubirile pentru cei care revendică terenurile ar trebui aprobate la nivelul guvernului, ceea ce este foarte complicat.
Dacă ar fi să le dai celor ce revendică 100 ha de teren în zona lacurilor alte 100 ha de pășune, ar însemna să nu mai avem suprafețe de pășunat pentru cei care își duc animalele acolo”, remarcă Ioan Miron, primarul comunei Geaca.
„La noi s-a dat lacul cetățenilor, iar aceștia au desemnat o societate care îl administrează. Este mai greu să se finanțeze proiecte de infrastructură, eventual drumuri de acces la lacuri”, relevă primarul din Cătina, Alexandru Bota.
Asociația Flag Transilvania – Delta Transilvaniei va avea ca parteneri publici primăriile localităților Căianu, Palatca, Geaca, Cătina, Țaga, Sic, Fizeșu Gherlii, Gherla, iar ca parteneri privați, Asociația Textilia, Cooperativa Miere de Câmpie, La Pescărie, Dermatin Construct, Aramis Automobile, Cim Service Sped, Eurogrup Cim Logistic, Acva Delta Fish. Aceasta are ca obiectiv o strategie de dezvoltare finanțată pe șase ani pentru infrastructură, procesare, marketing, activități de mediu, turism, educație și cultură.