80% dintre români ar trece la săptămâna de lucru de 4 zile. Ce părere au angajatorii

80% dintre români ar trece la săptămâna de lucru de 4 zile. Ce părere au angajatorii

Săptămâna de lucru de 4 zile a fost adoptată de mai multe companii din străinătate, inclusiv din Marea Britanie, unde majoritatea angajatorilor care au testat acest program au decis să-l mențină în continuare.

În ceea ce privește situația din România, 80% dintre angajații români sunt deschiși la a încerca săptămâna de lucru de patru zile, potrivit unui sondaj realizat în februarie anul acesta de BestJobs, pus la dispoziție pentru Economedia. În luna aprilie, BestJobs a lansat un sondaj privind săptămâna de lucru de 4 zile în care 78% dintre respondenți spuneau că sunt deschiși la a încerca acest aranjament. 

Principalul motiv pentru care atât de mulți angajați ar dori să lucreze doar 4 zile pe săptămână este: îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată – 75%, urmat foarte aproape de Mai mult timp liber pentru a face lucruri pentru sănătatea mea psihică și fizică – 74%, potrivit datelor colectate de BestJobs în luna februarie, scrie Economedia

Totuși, deși angajații români doresc să lucreze mai puține zile pe săptămână, doar 37% dintre recrutori consideră un program de lucru de 4 zile pe săptămână ar funcționa pentru compania unde lucrează. 

Pe de altă parte, 18% dintre respondenți au spus că nu ar vrea să lucreze patru zile pe săptămână, în timp ce 12% au spus că nu știu dacă ar fi deschiși la un astfel de program de lucru.

Săptămâna de lucru de 4 zile, un succes în UK

61 de companii din Marea Britanie au luat parte la un proiect-pilot privind săptămâna de lucru de 4 zile. 

2.900 de angajați au luat parte la experiment, iar 15% dintre angajații care au participat au declarat că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să revină la munca de cinci zile pe săptămână, scrie The Washington Post.

La finalul proiectului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somnul lor, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mentală, potrivit rezultatelor.

Sondajele efectuate personalului înainte și după experiment au relevat că 39% dintre angajați sunt mai puțin stresați, 40% dorm mai bine și 54% au spus că este mai ușor să echilibreze responsabilitățile de acasă și de la muncă, conform The Guardian.

În ceea ce privește companiil, veniturile „au rămas în linii mari aceleași” în timpul celor șase luni de testare, dar au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii anteriori. În plus, demisiile au scăzut.

Dintre companiile care au participat la studiu, 56 au declarat că vor continua să implementeze săptămâna de lucru de patru zile și după încheierea proiectului pilot, iar 18 dintre acestea au declarat că această schimbare va fi permanentă. Două companii prelungesc perioada de testare. Doar trei companii nu au intenționat să continue acest program.

Comenteaza