ACCIZA LUI PONTA "Măsură anti-economică. E calculată să câştige statul la maximum"

ACCIZA LUI PONTA
"Noua acciză este făcută în beneficiul statului, să câştige la maximum", spune un reputat analist economic.

De marţi intră în vigoare noua acciză de 7 eurocenţi pentru carburant, impusă de Guvernul Ponta. Analistul economic Emil Culda a explicat, pentru ziuadecj.ro, de ce era nevoie de această acciză şi cum s-a făcut calculul.

"Costul accizei ţine seama de cursul valutar la o dată anume, când s-a făcut calculul. Este reglementată în aşa fel încât statul să poată lua cât mai mulţi bani. Este făcută în beneficiul statului, să câştige la maximum", spune Culda.

Acciza este 7 eurocenţi pe litru. 41 de bani se vor adăuga la preţul carburanţilor, astfel că cea mai ieftină benzină şi cea mai ieftină motorină vor depăşi semnificativ pragul psihologic de 6 lei.

Emil Culda a explicat că nu pierd numai cei care au maşini, ci toţi cetăţenii. "Afectează cetăţeanul la preţul cu amănuntul, are efecte asupra inflaţiei", a declarat economistul clujean.

"Banii nu vor ajunge la autostrăzi, pentru că în bugetul ţării se depersonalizează. Este o metodă comodă de a mai aduna nişte bani, ca să ascundă slaba colectare de taxe a statului. Nu exista niciun temei pentru a o introduce. O consider o măsură anti-economică. Nu e cu bătaie lungă"

Emil Culda, analist economic

Analistul economic a comentat şi anunţata ordonanţă de urgenţă prin care transportatorii ar urma să primească înapoi 4 eurocenţi pe litru. "Este o măsură politică, pentru a calma reacţiile transportatorilor. Vin alegerile şi nu îşi pot permite greve. Chiar şi aşa, costurile transportatorilor vor fi afectate semnificativ", a comentat Culda.

Comenteaza