Aderarea României la Schengen, printre temele fierbinți pe durata președinției la Consiliul UE. Buda: "Corupția din țară ar putea întârzia procesul"
- Scris de Diana Cîmpean
- 14 Ian 2019, 08:33
- Economie
- Ascultă știrea
România se află cu un pas mai aproape de integrarea în spațiul Schengen, în mandatul de președinție la Consiliul Uniunii Europene. Liderii europeni luptă să încline balanța în favoarea aderării.
Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, la matinalul Realitatea FM Cluj, că președinția României la Consiliul UE ar putea favoriza integrarea în spațiul Schengen, deoarece liderii europeni, prezenți în aceste zile la București, pot influența statele care se opun aderării.
"Domnul Antonio Tajani a spus foarte clar că trebuie să discutăm cu țările care blochează intrarea României în spațiul Schengen. Este foarte important acest mesaj din partea liderilor europeni, pentru că ei au posibilitatea să influențeze, să determine ca ucrurile să o ia pe această direcție", a afirmat eurodeputatul.
Corupția ar putea fi inamicul numărul unu al aderării
Corupția și dezbaterile legate de legile justiției ar putea fi factori care îngreunează procesul de intergrare a României în Schengen, a afirmat președintele PNL Cluj.
"Atâta vreme cât ai de a face cu niște discuții interminabile legate de statul de drept în România, pe bună dreptate și cei UE se întreabă «Cum vreți să vă dăm voie să treceți cu mărfurile la graniță fără să fie controlate, câtă vreme voi aveți o problemă cu ceea ce înseamnă resursa umană?»
Din punct de vedere tehnic suntem pregătiți, avem aparatură și tot ceea ce este necesar pentru scanarea mărfurilor, însă această aparatură este totuși operată de niște cetățeni. Câtă vreme ai în România o problemă legată de corupție, cu siguranță au fost niște rezerve pe această zonă", a adăugat Daniel Buda.
Olanda se opune, în continuare
Ca poartă principală de intrare a mărfurilor în Uniunea Europeană (prin portul Rotterdam- n.red.), Olanda se opune aderării României la Schengen. Portul Constanța ar deveni, odată cu integrarea României, o nouă poartă de intrare a mărfurilor în UE, pe o rută mai scurtă.
"Toată lumea știe de Olanda. Cu siguranță este ceva acolo, pentru că principala poartă de intrare a mărfurilor în UE este portul de la Rotterdam, iar dacă am intra cu portul Constanța în Schengen, evident că s-ar muta, pentru că este o rută mult mai scurtă, astfel că am deveni noi o poartă de intrare a mărfurilor în UE, și atunci sigur că deranjează acest lucru, dar asta este o altă problemă. Paradoxul în această ecuație este că olandezii sunt printre cei mai mari investitori în România și ar beneficia și ei, pe de o parte, din punct de vedere economic, să-și ducă mai departe mărfurile cu niște costuri mai reduse.
Au mai fost și alte state, inclusiv Germania la un moment dat se spunea că lucrează prin mâna Olandei în această direcție.
Mărfuri mai scumpe pentru români, în afara Schengen-ului
Prețul fiecărei zi de întârziere a integrării în spațiul Schengen este plătit de fiecare român în parte, atunci când cumpără diverse produse. Cozile interminabile de la vamă le cauzează transportatorilor pierderi materiale uriașe, care sunt achitate din banii românilor.
"Marea problemă este de libera circulație a mărfurilor, pentru că transportatorii au pierderi uriașe ca urmare a faptului că stau la cozi interminabile la graniță, și nu au posibilitatea să își transporte mărfurile într-un timp util, care să le reducă costurile. Până la urmă, toate aceste chestiuni legate de transport al mărfurilor se regăsesc în costurile pe care le plătim fiecare dintre noi pe diverse produse", a conchis omul politic.
Juncker, despre intrarea României în spaţiul Schengen: Nu văd de ce nu ar putea să devină membră
Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, au declarat, vineri, că integrarea României în spaţiul Schengen şi înlăturarea raportului MCV sunt două obiective care se vor finalizate până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene.
„Când m-am prezentat, timid şi modest, pe 14 iulie 2014, în faţa Parlamentului European pentru a solicita investirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spaţiului Schengen. Şi nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Ar trebui să mai studiem cu grijă observaţiile recent făcute de Comisie în ceeea ce priveşte România. Noi am discutat cu guvernul despre această chestiune” a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu va renunţa la a convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci ca partea a unei soluţii la nivel european.
„Să devenim parte din spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie. Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit. În 2011, le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi probleme şi de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Buglaria, la fel, nu au acceptate în spaţiul Schengen. de atunci încoace încervcăm să convingem prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Schengen şi care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puţin aşteptat. Dar personal nu am renunţat şi voi contibnua să discut cu toată lumea pentru a îi convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spaţiul Schengen ca parte a a unei soluţii, ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în spaţiul Schengen”, a spus Iohannis.
Juncker: I-am spus premierului olandez că România e pregătită să adere la Schengen. Aştept progres
Jean Claude Juncker, a declarat că a purtat numeroase discuţii cu premierul olandez în care l-a informat că România e pregătită să intre în spaţiul Schengen şi că aşteaptă de la acesta progrese în privinţa opiniei privind adeziunea României la Schengen.
„România trebuie să fie în spaţiul Schengen.(...) În permanenţă port un dialog cu Olanda şi cu celelalte ţări, spunând că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Premierul olandez ştie acest lucru şi ştie că aştept de la el progrese în acest sens”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre aderarea României la spaţiul Schengen.