Agenţiile clujene de turism se protejează după tăvălugul insolvenţelor

Agenţiile clujene de turism se protejează după tăvălugul insolvenţelor
Agenţiilor din Transilvania de Nord li s-a adus la cunoştinţă proiectul de lege iniţiat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Acum protejarea pachetelor turistice este opţională, însă Uniunea Europeană (UE) va impune garantarea integrală a acestora, începând cu 2018.

„Există mai multe instrumente de garantare: poliţele de asigurare, depozitele de cash colateral, fondul de garantare, ultimul fiind la nivel colectiv, adică toţi pentru unul, unul pentru toţi. Demersurile pentru înfiinţarea fondului vor începe de anul viitor. Organismul care va gestiona toate aceste instrumente va fi Oficiul de Garantare în Turism, similar celui de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din păcate, asigurătorii impun restricţii din ce în ce mai mari la acest tip de asigurare, de fapt doar Omniasig, Gerroma şi Generali le mai practică. 
 
Contribuţia anuală a agenţiilor la acest fond de garantare va fi între 500 şi 8.000 de euro, în funcţie de vânzări şi de bonitatea firmei. Este important să fie un echilibru între costurile de asigurare/garantare şi vânzările agenţiei. ANAT nu impune membrilor săi nici una dintre formele de garantare, însă o directivă europeană precizează că se merge către garantarea integrală a pachetului turistic. Ideal este să existe o combinaţie între protecţia individuală, la nivel de agenţie, şi cea colectivă, prin fondul de garantare”, susţine Dumitru Luca, membru al echipei de proiect.  
 
Un grupul de lucru al ANAT, format din Alin Burcea, Dragoş Anastasiu, Dan Goicea, Dumitru Luca, Dragoş Horhocea şi Oleg Pelivan, a stabilit planul de acţiuni al organizaţiei pentru apariţia unor noi reglementări privind asigurările de insolvenţă şi faliment. ANAT a propus Autorităţii Naţionale pentru Turism un act normativ pentru înfiinţarea unui fond privat de garantare, pe baza unui studiu realizat de specialistul Peter Barta, despre forma, modul de constituire şi administrare a fondului de garantare, algoritmul de calcul.
 
Pentru constituirea fondului s-a stabilit că sunt importante responsabilitatea – cine poartă răspunderea pentru pachetele turistice; obiectul garantării – ce anume va fi asigurat prin fond, doar pachetele sau şi serviciile separate (cazarea, transportul); plafonul maximal garantat (în primii trei ani fondul să acopere maxim 500.000 de euro de agenţie, apoi să se reevalueze plafonul); în ce măsură fondul va fi singurul instrument financiar de garantare/asigurare; transparenţă în calculul contribuţiei la fondul de garantare; participare la fond în funcţie de bonitatea firmei.
 
ANT a anunţat în toamnă intenţia de a retrage licenţele a 1.384 de agenţii ce nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea pachetelor de servicii. În urma numeroaselor reclamaţii primite, a redus lista la 1.138 de agenţii. 
 
În ţară existau 30 de companii într-o situaţie similară Genius Travel sau Mareea, intrate în insolvenţă, relevă un studiu al companiei de consultanţă KeysFin. Din 2.825 de firme active în sector, 1.938 înregistrau dificultăţi financiare. În România există 472 de agenţii şi tour-operatori ale căror datorii au crescut în perioada 2014-2015.

Comenteaza