Foto Al doilea val, după Nokia. Nou parc industrial privat la Cluj
- Scris de Călin Poenaru
- 23 Aug 2019, 13:50
- Economie
- Ascultă știrea
Grecii de la Helios Phoenix au anunțat, prin agenții lor de intermediere, începerea demersurilor de închiriere pentru prima etapă din Olympian Park Cluj, proiect înglobat în cea mai mare rețea de spații logistice din România.
Cea dintâi etapă a proiectului privat de lângă parcul industrial public Tetarom III reprezintă 13.000 mp din cei 35.700 mp disponibili la finalizarea întregului obiectiv din comuna Jucu.
“Proiectul se găsește la 20 km distanță de Cluj-Napoca și 10 km de Aeroportul Internațional Avram Iancu. Zona industrială Jucu s-a dezvoltat accelerat în ultimii 10 ani, incluzând un stoc existent de 190.000 mp de spații industriale și mari ocupanți precum Bosch, De’Longhi, Karl Heinz Dietrich, Ecolor, Hirsch Porozell.
Parcul beneficiază de acces rapid la Drumul Național nr. 1C (E 576) Cluj-Napoca – Dej, de unde se pot accesa centura Vâlcele - Apahida și E60 Cluj-Napoca - Târgu-Mureș.
Accesul principal se face din DN 1C (E576) la ieșirea din comuna Jucu Herghelie. Olympian Park este un parc industrial / logistic modern aflat în dezvoltare, prima clădire în suprafața de 13.000 mp urmând a fi livrată în trimestrul IV din 2019”, se specifică în oferta de închiriere.
“Oferta prezentă reprezintă un ansamblu de clădiri ce urmează a fi construite în bază semnării unui precontract de închiriere”, a precizat Lorena Rus, reprezentant al agenției Activ Property Services (APS).
Dezvoltatorul imobiliar Helios Phoenix are deja în România trei proiecte de spaţii industriale la București, Brașov și Timișoara, iar cel din Cluj se va întinde pe o suprafață totală între 40.000 și 60.000 mp. Deoarece gradul de ocupare a acestora este deja de 100%, dezvoltatorul a prevăzut extinderi nu doar în aceste zone, ci și la Cluj și la Constanța.
Portofoliu preluat de la General Electric
Rețeaua Olympian cuprinde spații logistice de distribuție regională, centre de industrie ușoară. Strategia grecilor este de a construi centre gata echipate pentru a corespunde nevoilor de depozitare, ajutând investitorii să evite disputele costisitoare ce privesc titlurile de proprietate și să reducă riscul și întârzierile asociate cu achiziția terenului și cu autorizațiile de construire.
La Brașov există 18.000 mp spaţii de depozitare, printre chiriaşi numărându-se Rolem (6.000 mp), Terwa (3.600 mp), KHD (6.000 mp). La Timişoara parcul se întinde pe 27.000 mp, găzduind chiriaşi ca TT Electronics (15.000 mp), KLG Europe (7.300 mp) AMSC (2.700 mp)
Deţinut iniţial de General Electric Capital Real Estate împreună cu Helios Phoenix, portofoliul industrial de 45.000 mp a intrat apoi în proprietatea integrală a grupului din Grecia. Grupul a intrat pe piaţa imobiliară din România în 2003, iar până acum a vândut proiecte precum Phoenix Business Park, Mercury Business Park, Otopeni Airport Park, Innovations Business Park.
Cele mai solicitate județe: Bihor, Ilfov și Cluj
Compania de consultanță în construcții IBC Focus a monitorizat în ultima perioadă 119 proiecte încadrate în domeniul industrial - spații de producție la nivel național. La nivel de valori cumulate, se estimează investiții peste 1,17 miliarde de lei, cele mai multe fiind înregistrate în Bihor (opt proiecte identificate), Ilfov, Cluj, Constanța și Dâmbovița (câte șapte).
59 de proiecte sunt în căutare de oferte pentru servicii sau produse. Printre acestea amintim Olympian Park – cinci hale industriale, în județul Cluj, aflat în căutare de oferte pentru servicii și produse; o hală de producție de peste 3 milioane lei, din județul Mureș; o fermă vaci de lapte, spații de prelucrare și comercializare produse lactate, din județul Gorj, proiect de 0,9 milioane de lei”, conform IBC Focus.
Familia Timofte, investiții de 40 de milioane de euro
Parcul logistic Transilvania Construcții (TRC Park) Cluj, primul de acest fel stabilit în zona Tetarom, va genera investiții de 40 de milioane de euro pe 8 ha. “Există interes din partea investitorilor din sectorul logistic și pe partea de producție. Vom ajunge la câteva mii de angajați când toți cei 80.000 mp disponibili vor fi ocupați”, a declarat Andrei Timofte, director general al dezvoltatorului clujean cu același nume. În parcul TCC s-au stabilit, de-a lungul timpului, DB Schenker, Purmo, Emag, Altex, AmbaFlex. TCC este o afacere de familie care administrează proprietăți precum Parcul Logistic Transilvania sau Novis Plaza.