Amenzi de 1,4 mil. lei în sectorul alimentar. Ce nereguli a găsit ANSVSA-ul
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Apr 2023, 16:53
- Economie
- Ascultă știrea
Inspectorii ANSVSA au dat în luna martie amenzi de peste 1,4 milioane de lei în urma verificărilor făcute în domeniile fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în martie au fost făcute în întreaga ţară 11.685 de controale în unităţile din industria agroalimentară.
Ca urmare a neregulilor constatate, s-au aplicat 233 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.401.040 de lei.
Acţiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului.
„Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor”, se arată în comunicat.
Ce nereguli au găsit inspectorii ANSVSA
Printre neregulile constatate se numără: neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor, neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare, neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului etc.
În timpul controalelor efectuate s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru.