Amenzi de peste 11.000 de lei pentru firmele care nu și-au ferit angajații de caniculă pe timpul verii
Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 11.500 de lei în cadrul unei campanii de control derulată în intervalul iunie - septembrie, pe durata căreia a fost verificat modul în care s-au respectat prevederile legale ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În perioada iunie - septembrie 2022, pe baza datelor primite de la punctele locale ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă au controlat 1.149 de angajatori. În cadrul acţiunilor de control, au fost constatate 150 de deficienţe şi au fost dispuse 246 măsuri pentru remedierea acestora. Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, din care 105 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 11.500 lei. Prin acţiunile de control iniţiate de Inspecţia Muncii la nivel naţional, se constată că există, în continuare, angajatori care nu acordă o suficientă atenţie măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000, pentru protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de temperaturi ridicate extreme şi care, aşa după cum am mai precizat, sunt măsuri minime şi se bazează pe o relaţie corectă, firească şi umană până la urmă, care trebuie să existe între angajatori şi angajaţi. Inspectoratele teritoriale de muncă vor continua monitorizarea angajatorilor în perioadele şi în zonele în care se semnalează temperaturi extreme, atât pe timpul verii cât şi pe timpul iernii", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
Printre cele mai frecvente deficienţe constatate de către inspectorii de muncă a fost cea privind nerespectarea prevederilor referitoare la asigurarea măsurilor minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor (nu au fost luate măsuri pentru reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, nu au fost asigurate cantităţi corespunzătoare de apa minerală la locurile de muncă, nu a fost asigurat echipament individual de protecţie corespunzător şi nu s-a asigurat alternarea efortului dinamic cu cel static, respectiv alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu ventilaţie).
De asemenea, nu au fost luate măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, şi anume: neefectuarea examenului medical la angajare şi/sau a controlului medical periodic, neevidenţierea în fişele de aptitudini ale lucrătorilor dacă au sau nu contraindicaţii pentru a efectua activităţi în condiţii de temperaturi extreme şi nu au fost asigurate măsurile de prim ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.
În plus, inspectorii de muncă au descoperit angajatori care nu au stabilit măsuri pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă: ventilaţia insuficientă, nu au fost stabilite prin Planul de Prevenire şi Protecţie măsuri privind protecţia la temperaturi extreme şi lipsa, din instrucţiunile proprii, a măsurilor pentru asigurarea condiţiilor de microclimat.