ANAF a luat la verificat sute de stații ITP. Ce au descoperit inspectorii antifraudă

ANAF a luat la verificat sute de stații ITP. Ce au descoperit inspectorii antifraudă

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a făcut un control de amploare în sectorul inspecțiilor tehnice periodice pentru autovehicule.

“În cazul contribuabililor care efectuează ITP pentru autovehicule au fost identificate neconcordanțe semnificative între prestațiile efectuate și veniturile impozabile declarate. Astfel, la cei 600 de contribuabili selectați într-o primă fază la nivel național, inspectorii DGAF au identificat un număr foarte mare de prestații ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal în anii anteriori, existând chiar și diferențe de peste 19.000 de prestații ITP nefiscalizate la un singur contribuabil”, arată ANAF, într-un comunicat de presă.

Până în prezent, au fost finalizate 383 de controale antifraudă, rezultând în constatarea unor creanțe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei. Aceste controale au avut și efecte indirecte notabile în ceea ce privește conformarea fiscală.

În prima jumătate a anului 2024 s-a înregistrat o creștere de 18% a numărului de bonuri fiscale emise, față de aceeași perioadă a anului 2023, ceea ce înseamnă peste 100.000 bonuri suplimentare. Valoarea absolută a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) a crescut cu aproximativ nouă milioane lei, marcând o creștere procentuală de 6%.

Un alt aspect semnificativ al acțiunilor DGAF este reducerea cu 56% a ecartului dintre numărul de prestații declarate la Registrul Auto Român (RAR) și numărul de bonuri fiscale declarate la ANAF prin AMEF.

DGAF anunță că își continuă acțiunile până la diminuarea consistentă a riscului fiscal din acest domeniu, vizând toți contribuabilii cu un comportament fiscal inadecvat, conform analizei de risc efectuate. În acest context, DGAF recomandă tuturor contribuabililor care efectuează ITP să respecte legislația fiscală, să înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale sau facturi, utilizând sistemul RO e-Factura, să respecte disciplina financiară și să angajeze legal forța de muncă.

Comenteaza