Analiză: Cum va arăta piața muncii în 2022/30% dintre angajatori vor mări salariile,

Analiză: Cum va arăta piața muncii în 2022/30% dintre angajatori vor mări salariile,
| Foto: Vlada Karpovich / Pexels

Modul de lucru hibrid este preferat de cei mai mulți dintre angajați și companii și în acest an.

După ce 2020 a adus odată cu pandemia, modelul de lucru remote (de acasă), 2021 a fost anul care a implementat modelul hibrid de muncă, unde angajații pot alege dacă să muncească de acasă sau de la birou.

În 2022 munca hibrid va rămâne un punct central pe agenda reinventării organizațiilor. Conform celui mai recent sondaj HR Barometru, realizat de PwC România, aproximativ 72% dintre angajatorii respondenți au implementat deja munca hibrid deși mai mult de jumătate dintre aceștia (56%) estimează că ponderea angajaților ce vor reveni pentru a lucra de la birou, va crește semnificativ - între 50 și peste 75% din totalul angajaților, se arată într-un comunicat de presă al companiei de recrutare leonHR.

Compania spune că „schimbarea a marcat profund viețile tuturor în ultimii doi ani și asta nu se va opri prea curând. Deoarece a reprezentat doar începutul (foarte brusc, ce-i drept) pentru o serie de multe alte modificări în profunzime a felului în care facem lucrurile. Avansarea digitalizării, criza climatică, vulnerabilitatea economiilor, toate acestea reprezintă doar câteva premise pentru noi și noi valuri deschimbare.

Compania de recrutare afirmă că 2022 vine cu introducemodele de afaceri, proceduri și abordări inspirate de noua realitate, culturi organizaționalecu adevărat aplicabile, structuri ierarhice aplatizate, creșterea productivității umane prindigitalizare, automatizare, robotizare și mixuri de industrii.

Dacă în 2021 companiile au fost forțate de împrejurări să găsească noi modalități de a-i implica pe aceștia, de a le crește performanțele, de a se preocupa de moralul și psihicul lor ,în 2022 vom vedea mai multă implicare conștientă, deliberată din parte acestora. Așadar, organizațiile își recentrează atenția asupra angajaților nu pentru că trebuie, ci pentru că au înțeles că așa este normal. Va exista o creștere a programelor de wellbeing, a proiectelor precum Stay Interview, a acțiunilor de gamificare și de „employee engagement & appreciation”, precum extinderea pachetelor medicale, creșterea valorii tichetelor de masă, zile deconcediu suplimentare, reducerea programului de muncă pe perioada verii, și lista poate continua.

28% dintre respondenții sondajului HR Barometru au declarat că au crescut bugetul de salarii estimat pentru 2022 cu trei puncte procentuale și au dus creșterea salarială medie la un semnificativ 7%. Cele mai mari rate de creștere ale bugetului de salarii pentru 2022 sunt în IT&Telecom de 8,6%, produse industriale de 8,5%, retail de 8,3% și cel mai mic în asigurări de 4,6%.

Combaterea creativă a deficitului de personal

LeonHR menționează că „între pandemia COVID-19, expansiunea economică accelerată, digitalizare și noua poziționare a angajaților în piață, s-a înregistrat o scădere vizibilă a procentului de candidați eligibili și disponibili. Oamenii nu sunt dispuși să lucreze pentru anumite grile salariale, alții sunt dispuși, dar nu au backgroundul potrivit, reconversia profesională, deși o variantă, stagnează, numeroși profesioniști sunt în căutarede alternative de lucru cât mai maleabile.”

Compania sublinează faptul că atragerea și retenția talentelor vor fi privite printr-ununghi mai mult uman, decât matematic, în 2022 astfel încât construirea și solidificarea relațiilor cu angajații vor deveni prioritare, întocmai precum și dezvoltarea brandurilor deangajatori.

Sondajul HR Barometru arată că 30% dintre respondenți spun că fluctuația de personal a crescut semnificativ, 35% că nu sunt diferențe notabile, 28% că a crescut moderat spre neglijabil și doar 6% că a scăzut.

Comenteaza