Angajatorii din Ardeal sunt optimişti pentru recrutările de primăvară
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Mar 2016, 14:34
- Economie
- Ascultă știrea
Angajatorii din București și Ilfov, Centru și Sud-Vest sunt cei mai optimiști, cu PNA de +16%. În București și Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani. Îmbunătățiri semnificative se raportează și în Regiunea Sud-Vest. 1 din 4 angajatori români preconizează creșteri ale personalului în al doilea trimestru din 2016, conform celei mai recente ediții a studiului Manpower privind perspectivele angajării de forță de muncă. 26% dintre angajatori anunță intenții de sporire a angajaților, 7% anticipează scăderi.
„Tendința spre o continuare a creșterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simțite, atât prin înmulțirea oportunităților pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin intensificarea competiției pentru talentele disponibile”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal în aprilie-iunie. 41% dintre angajatorii din industria prelucrătoare au exprimat intenții de angajare în trimestrul II. Angajatorii din comerț își mențin optimismul, exprimând o PNA de +18%. Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a angajaților este energie electrică, apă, gaze, unde PNA (acum -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii trei ani.
Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt cei mai optimiști, raportând o PNA de +22%. Angajatorii din microorganizații, cu până la 10 angajați și cei din organizații mijlocii, cu până la 249 angajaţi, sunt cei mai prudenți, enunțând o previziune de +4%. PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi cei care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 13-26 ianuarie pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele au o marjă de eroare de +/-3,9%.