Directorii din Ardeal, optimişti în privinţa angajărilor

Directorii din Ardeal, optimişti în privinţa angajărilor
Perspectivele de angajare cele mai favorabile din întreaga ţară sunt raportate în regiunile Nord-Vest şi București-Ilfov, unde previziunile sunt de +15% şi de +17%. Zona Nord-Vest cuprinde judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

În aceste două regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt însă mai slabe decât cele raportate în trimestrul precedent, cu 3, respectiv 7 puncte procentuale, conform unui studiu al ManpowerGroup, lider global în soluții privind forța de muncă.

La nivel naţional, 1 din 5 angajatori plănuiește să își sporească numărul de angajați în trimestrul IV al anului. 20% dintre angajatori intenționează creșteri de personal, 12% dintre angajatori au de gând să facă reduceri și 66% nu au în vedere nicio schimbare.
 
Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se înregistrează în Nord-Est, unde previziunea netă de angajare (PNA) atinge +2%, slăbind față de trimestrul III din 2017 cu 18%. Un climat de ocupare a forței de muncă lipsit de dinamism este prognozat și pentru Sud-Vest, unde angajatorii raportează o PNA de +3%, care slăbește cu 8% față de trimestrul III /2017.
 
"În trimestrul IV sunt raportate intenții negative în energie electrică, apă, gaze, transport, depozitare și comunicații. În cinci din cele opt regiuni și cinci din 10 sectoare de activitate, angajatorii și-au temperat planurile de angajare în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017.

Astfel de semne de prudență sporită sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare în schimbare, care poate determina angajatorii să intre în expectativă, până când reușesc să își recalibreze bugetele și nevoile de personal” spune Igor Hahn, country manager al ManpowerGroup România.
 
Cel mai mare declin se înregistrează în sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde PNA de +2% este cu 21 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul III /2017 și cu 23% mai slabă decât în trim. IV/2016.

Îmbunătățirile cele mai accentuate sunt raportate de angajatorii din sectorul finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde PNA de +24% se consolidează cu 17% față de iulie – septembrie 2017. PNA în acest sector este printre cele mai optimiste din țară, alături de cele raportate de angajatorii din industria prelucrătoare, unde PNA se ridică la +32% și hoteluri și restaurante, cu 19%.
 
PNA se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. 

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 19 iulie – 1 august 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%. ManpowerGroup este lider global în soluții privind forța de muncă.

Comenteaza