Update ANPC suspendă dozatoarele de gheață din food court-urile din România după ce a găsit bacterii fecale la McDonald's / Restaurantul contrazice Protecția Consumatorului

ANPC suspendă dozatoarele de gheață din food court-urile din România după ce a găsit bacterii fecale la McDonald's / Restaurantul contrazice Protecția Consumatorului
| Foto: Captură video - ANPC

După ce a găsit, în urma analizelor de laborator, mai multe bacterii periculoase în cuburile de gheașă folosite la un restaurant McDonald's din țară, Protecția Consumatorilor suspendă temporar utilizarea aparatelor de gheaţă la nivel naţional.

UPDATE: McDonald's contrazice ANPC

Reprezentanții McDonald's România afirmă că gheata folosită este conformă

Un laborator certificat de Ministerul Sănătăţii confirmă că gheaţa produsă în aparatul de gheaţă al restaurantului este conformă şi ca măsură suplimentară vom solicita verificări suplimentare în toate restaurantele din ţară, susţine McDonalds, în replică la rezultatul controlului ANPC.

„Siguranţa şi calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în acelaşi timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din acelaşi lot de gheaţă, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheaţa produsă în aparatul de gheaţă al restaurantului este conformă”, se arată într-o declaraţie oficială a McDonald’s în România.

Potrivit comunicatului, toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranţă şi igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei şi igienizarea aparatului de gheaţă.

Totuși, McDonald's a decis să oprească temporat utilizarea aparatelor de gheață din propriile restaurante din România.

„Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE şi supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea şi siguranţa fiecărui produs oferit clienţilor noştri. Ca măsură suplimentară faţă de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din ţară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele McDonald’s din ţară, până la obţinerea acestor rezultate, pentru a asigura clienţii noştri că totul este conform”, se arată în finalul comunicatului.

Bacterii coliforme și streptococi fecali în cuburi de gheaţă au fost descoperite în urma analizelor de laborator în cuburile de gheaţă folosite pentru băuturile răcoritoare dintr-un fast-food, a anunţat marţi ANPC, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al ANPC, probele de gheaţă au fost prelevate în 18 februarie, iar luni, 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis un raport.

Astfel, s-a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depăşeşte limita acceptată, dar şi a bacteriilor coliforme, considerate parametru indicator, (2,7 x 102 ufc/100ml, în condiţiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml).

„Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali şi coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheţii contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecinţe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL (McDonald's - n. red.) a fost sancţionat conform articolului 7c, prima liniuţă, cu o amendă de 30.000 lei şi i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheaţă până la remedierea deficienţelor constatate”, arată ANPC.

Localul cu pricina este McDonald's-ul din mall-ul Băneasa din București.

În plus, ANPC arată că există suspiciunea că aceste microorganisme ar putea fi prezente şi la aparatele de producere a gheţii din unităţile operatorului economic.

ANPC suspendă aparatele de gheață de la toate food court-urile din România

„S-a propus emiterea unui Ordin al Preşedintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheaţă la nivel naţional, până la obţinerea unor rapoarte de încercări ulterioare care să confirme că gheaţa utilizată este sigură pentru consumul uman”, transmite ANPC.

Ca urmare, au fost prelevate noi eşantioane de gheaţă din unităţi de alimentaţie publică.

„Scopul principal al prelevării acestor eşantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezenţa microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi şi Escherichia coli. Eşantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA (Institutul de Cercetări Alimentare - n. red.)”, potrivit ANPC.

Comenteaza