Apartamentul de 3 camere, normalitate sau lux la Cluj? Vor TVA mică pentru locuințele mari

Apartamentul de 3 camere, normalitate sau lux la Cluj? Vor TVA mică pentru locuințele mari
Dezvoltatorii și brokerii imobiliari vor să vândă locuințe de calitate superioară la taxe mai mici

Potrivit Codului Fiscal actual, la achiziția unei locuințe nou-construite, românii trebuie să plătească TVA. Cumpărătorii beneficiază de o cotă redusă de TVA (5%) de care se pot folosi o singură dată și doar dacă imobilul costă până la 450.000 de lei (100.000 de euro). Pentru restul tranzacțiilor, TVA este de 19%. 

"O consecință directă și evidentă a impunerii unui prag financiar pentru aplicabilitatea unei TVA de 5% este că partea cea mai mare a cererii de locuințe noi din marile orașe este orientată spre proprietățile de până la 100.000 de euro – o pondere de 71% din totalul căutărilor de locuințe noi, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Faptul că 61% din oferta pe acest segment din aceleași centre regionale (București, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara) se încadrează în pragul de preț ilustrează încercarea dezvoltatorilor de a se adapta acestei limitări a cererii, aspect care duce la compromisuri privind calitatea locuirii și dezavantajează cumpărătorii de 3-4 camere”, apreciază Adrian Erimescu, directorul Imobiliare.ro. 

Propunere pentru stat: TVA redusă generalizată, chiar și la a doua locuință

Ponderea locuințelor noi cu o suprafață (utilă) de până la 120 mp este mai mare în majoritatea orașelor analizate, ajungând la 84%, potrivit ofertelor listate pe acest portal. Există un segment important de piață – apartamentele noi cu 3-4 camere – care are de suferit din pricina impunerii unui prag financiar de 5%. 

Reprezentanții statului analizează modificarea normelor de aplicare pentru cota redusă de TVA: eliminarea pragului financiar de 450.000 de lei și posibilitatea ca un cumpărător să beneficieze în mod repetat de această facilitate. O serie de jucători din piață recunosc impactul pozitiv al unor asemenea măsuri.

Cătălin Priscorniță, CEO al agenției clujene Blitz Imobiliare, consideră că un impact mai mare l-ar avea, dincolo de eliminarea pragului de 450.000 de lei, extinderea aplicabilității TVA de 5% și pentru cei care au achiziționat deja o locuință (sau mai multe) beneficiind de această facilitate. „Dacă poți să cumperi mai multe apartamente cu TVA de 5% nu mai e vorba de o măsură socială, ci una pentru publicul larg, care ar dinamiza mult piața imobiliară”, spune șeful Blitz. 

Implementarea reducerii la TVA pentru achiziția de locuințe noi, așa cum este aplicată acum, este limitată și neactuală, suține Andreea Comșa, CEO al companiei de consultanță Premier Estate Management (PEM).

„Evoluția economiei, creșterea puterii de cumpărare, majorarea cererii, creșterea cursului valutar și a costurilor de construcție, în special cu forța de muncă, au avut drept consecință creșterea prețurilor locuințelor. În București, Timișoara, Cluj cumpărătorii sunt privați de accesul la locuințe cu 3-4 camere. Suntem pe ultimele locuri în Europa la calitatea fondului locativ și a numărului de camere per locatar”. 

Mai multe camere, un lux în România?

Antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor este de părere că, prin eliminarea pragului de 450.000 de lei, guvernul are ocazia să ia o măsură cu caracter social, care va avea ca beneficiu facilitarea accesului la o locuire decentă, încurajând, indirect natalitatea și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru tinerele familii. 

„A avea acces la un apartament cu 3-4 camere pentru o familie cu copii nu este un lux, ci o normalitate. Limita actuală de preț nu corespunde realităților din piață. Apartamentele cu o poziționare bună în orașele dezvoltate nu se încadrează în acest preț din cauza creșterii costurilor de construcție, a materialelor, a forței de muncă.

Unii dezvoltatori apelează astfel la diverse artificii fiscale pentru a încerca să se încadreze, iar familiile din orașele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, deși bine intenționate, nu li se adresează. Bineînțeles, pentru că este o prevedere fundamental socială, nu trebuie încurajată achiziția luxului, iar acest lucru se poate limita ușor prin suprafață”.

Cuplurile cu copii vor case mai mari

Un aspect cu implicații sociale este accesul tinerelor familii la a doua locuință nouă. Un scenariu întâlnit pe piața rezidențială autohtonă este cel al cuplului tânăr care achiziționează o garsonieră sau un apartament cu două camere, dar care peste câțiva ani ajunge, când apar copiii, să aibă nevoie de un spațiu mai mare. 

„De multe ori, din punct de vedere financiar, ajutorul obținut prin reducerea TVA este mai important odată cu lărgirea familiei, însă prevederea actuală vine cu restricții exact pentru acest scenariu. Generațiile tinere nu își mai cumpără o casă pentru o viață, iar evoluția locativă trebuie să devină parte din normalitate”, afirmă directorul PEM.

CPI este o inițiativă care își propune să creeze un context dinamic de interacțiune și profesionalizare pentru comunitatea imobiliară din România. Acesta a organizat 80 de evenimente în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Constanța, cu 4.000 de agenți imobiliari. CPI pune la dispoziția brokerilor prima platformă editorială online din România dedicată dezvoltării personale și profesionale a agentului imobiliar. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza