Aproape 49 milioane de euro investiţi în reţelele de apă şi canalizare din Cluj, în cinci ani

Aproape 49 milioane de euro investiţi în reţelele de apă şi canalizare din Cluj, în cinci ani
Investiţiile în reţelele de apă şi canalizare din Cluj ajung la aproape 49 milioane de euro în ultimii cinci ani, relevă o statistică a Administraţiei Bazinale Someş-Tisa. Judeţul are unul dintre cele mai bune procente de racordare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare din ţară, 63%.

 

În judeţ au fost construite până în prezent 16 reţele de canalizare, cu o lungime de 808 kilometri. Reţeaua a fost extinsă considerabil în ultimii doi ani: în semestrul I din 2010, în judeţ funcţionau reţele în lungime de 596 kilometri. Dintre cele 16 reţele de canalizare din judeţ, 7 sunt funcţionale, pe o lungime de 700 km, în vreme ce restul se află în diverse stadii de execuţie. Totodată în judeţ funcţionează şapte staţii de epurare.

În ceea ce priveşte investiţiile realizate pentru reţelele de canalizare şi staţiile de epurare, în perioada 2006-2011, în judeţul Cluj au fost investiţi aproximativ 48,8 milioane euro, sumă din care 88,6% a fost asigurată din fonduri europene prin programele Phare, Sapard, ISPA, sau din fonduri de coeziune.

Conform unei analize a Administraţiei Naţionale "Apele Române", cele mai ridicate grade de racordare la canalizare (peste 70%) sunt în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj, Hunedoara, Sibiu, Timiş şi Bucureşti. Cel mai mare grad de racordare la epurare se înregistrează în judeţele Constanţa, Cluj şi Timiş (peste 65%). În ultimii 22 de ani, cerinţa totală de apă din România a scăzut la jumătate. Cerinţa de apă s-a diminuat de la 20,4 miliarde mc de apă în 1990 la 7,19 miliarde în 2012.

Etichete
Comenteaza