Ardealul digital. Clujul și Alba se vor orașe inteligente
- Scris de Călin Poenaru
- 30 Mai 2019, 16:18
- Economie
- Ascultă știrea
Inteligența artificială, internetul tuturor lucrurilor, transportul ecologic sau iluminatul inteligent sunt direcții principale pe care vor merge Cluj-Napoca și Alba Iulia pentru a deveni Smart Cities, susțin diriguitorii celor două municipii.
“Clujul este un oraș al tinerelor talente, dar trebuie nu doar să le putem menține aici, ci și să le aducem din alte părți. Nu primăria sau instituțiile statului au dus la dezvoltarea orașului, ci acești tineri specializați au contribuit decisiv. Instituțiile publice trebuie să coopereze pentru a urma cele două componente strategice pe care ni le-am fixat: Clujul digital și Clujul “verde”.
Industriile creative vor fi esențiale pentru noua abordare: în iulie va fi gata și drumul către Centrul Regional de pe Dealul Lomb care va grupa multe întreprinderi mici și mijlocii din acest sector de activitate. La Cluj vom merge pe inteligența artificială, tehnologia Blockchain, internetul lucrurilor, securitatea cibernetică. Antreprenorii nu trebuie să se descurajeze, eu am fost în Silicon Valley, San Francisco, iar acolo eșecul este socotit drept drumul spre succes”, spune primarul Emil Boc.
El a dezvăluit că municipalitatea clujeană lucrează la un sistem în care cetățenii să nu mai fie plimbați de la un birou la altul prin instituție, iar circuitul documentelor în primărie să fie doar unul intern. 20% din taxele locale strânse la cluj-Napoca vor merge spre proiecte de oraș inteligent.
Edilul și-a prezentat propria viziune despre influența tehnologiei. “Un lucru e clar: roboții nu vor lua slujbele care încă nu s-au inventat, dar vor intra pe acele locuri de muncă unde acum sunt activități plictisitoare, repetitive. Vorba aia: fabrica viitorului va fi aceea cu un om și un câine, omul va fi responsabil de fabrică și să îi dea de mâncare animalului, iar câinele va avea grijă ca omul să nu se atingă de aparatură.
Tehnologia va reduce până la zero și corupția din administrație pentru că nu vor mai fi nici hârtii de semnat, nici ștampile. Eu, unul, visez la ziua aceea în care nu va mai trebui să mă trezesc la patru dimineața pentru a face 4-6 ore până la București, ci mă voi urca în mașina autonomă în care îmi voi bea cafeaua și care va ajunge acolo mult mai repede”, afirmă Boc.
Alba Iulia a făcut pași importanți pentru a deveni un oraș inteligent
“Am reușit să atragem fonduri de 300 de milioane de euro, majoritatea bani europeni într-o perioadă relativ scurtă, ceea ce e ceva extraordinar pentru un oraș mic ca al nostru. 45 de companii au contribuit la cele 100 de proiecte de Smart City pe care le-am derulat.
Lucrăm la un sistem de iluminat inteligent în valoare de 11 milioane de euro, instalăm 232 de panouri fotovoltaice, facem linii dedicate transportului în comun pe 30 km, aducem autobuze electrice, digitalizăm unitățile de învățământ. Strategia noastră vizează reducerea cu 50% a consumului de combustibil la transportul în comun, cu scăderea la jumătate a emisiilor de carbon”, relatează city managerul orașului, Nicolae Moldovan.
“Alba Iulia este un oraș mediu, situat între doi Goliați, Cluj-Napoca și Sibiu. Cu toate acestea, dacă la Cluj se înregistrează un trafic de 400.000 de autovehicule la peste 300.000 de locuitori, și la Alba am ajuns la un trafic dublu față de cei 63.000 de locuitori, deci avem aceleași probleme.
Să nu uităm că în județ activează mari investitori industriali la Sebeș, Blaj, Galda de Jos care trebuie conectați pe acest coridor economic al Transilvaniei spre granița spre Europa de Vest. Alba constituie un punct rutier strategic, în mijlocul țării, la confluența a două axe importante: atât spre vest, dinspre Constanța spre Rotterdam, dar și viitorul drum dinspre Mureș către Iași, Chișinău și Rusia”, spune Moldovan.
Mașini autonome, om vs. robot și e-medicină, tehnologie în administrația publică, transformare digitală, economie și noi modele de antreprenoriat sunt subiecte abordate la conferința Cluj Innovation Days, organizată de Cluj IT Cluster. În cadrul conferinței are loc și o competiție de startup-uri în medicina electronică. Evenimentul se desfășoară în perioada 30-31 mai și este găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu.
Cluj IT Cluster este o asociere înființată în octombrie 2012. Ea cuprinde 75 de membri, companii IT, opt universități, instituții din sectorul administrației publice și urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei de profil românești, dar și poziționarea Clujului ca un hub digital inovator.
Asociația susține demersul de digitalizare a proceselor în relația dintre diversele sectoare și de realizare a interoperabilității între sisteme la nivel național și european. Cluj IT promovează o abordare deschisă la care pot să contribuie și de care pot să beneficieze în mod direct toți furnizorii de produse și servicii din domeniul IT.