Ardelenii au o datorie medie de 10.800 de lei. Cum o rezolvă

Ardelenii au o datorie medie de 10.800 de lei. Cum o rezolvă
Transilvania se află pe prima poziţie în topul regiunilor din România, cu o creanţă de valoare medie de aproape 10.800 de lei, cu 3.000 peste media ţării şi este pe locul doi, după Muntenia, la volumul naţional al creanţelor, relevă o cercetare a grupului de management de creanţe Kruk.


„În primul semestru al anului existau aproape 1 milion de dosare în România, cu o valoare totală a datoriilor de 8,5 milioane de lei. Cea mai mare datorie din Transilvania se ridică la 1,9 milioane de lei. Majoritatea datoriilor pe care le au românii sunt la bănci (69%), urmate de cele la companiile de telecomunicaţii (22%), instituţii financiare (6%) şi asiguratori (2%). 
 
În judeţul Cluj erau 31.487 de dosare, iar în reşedinţa de judeţ, 12.099. Ca şi la nivel naţional, 60-61% dintre persoanele cu datorii erau bărbaţi. Numărul cazurilor administrate în România a urcat de la 493.828, în 2011, la 904.062, în 2014, iar volumul creanţelor aproape s-a dublat în perioada respectivă, de la 4 la 7,4 miliarde de lei”, remarcă Tomasz Ignaczak, director general al Kruk România. Creanţa este dreptul creditorului asupra unei sume de bani ce i se datorează.
 
Prezentatoarea TVR Iuliana Tudor este una dintre promotoarele controlului cheltuielilor în familie. „Acest bagaj emoţional al datoriilor nu trebuie să ducă la ruşine şi la panică, ci să o considerăm ca pe o problemă căreia i se poate găsi soluţia. E bine să vezi care sunt veniturile şi cheltuielile în familie, un fel de balanţă financiară, care sunt priorităţile, să îţi faci un buget. De multe ori mergem la supermarket şi ne întoarcem cu coşul plin de lucruri care nu erau pe listă. Trebuie să ai voinţa de a-ţi face un plan pe termen lung sau scurt pe care să îl respecţi”.      
 
„Un recuperator de credite este afectat, în general, de o imagine negativă, dar noi încercăm ca persoana cu datorii să ia legătura cu noi pentru a rezolva situaţia, iar apoi să semneze un angajament de plată. Practic, este vorba despre o reeşalonare pe un termen mai lung, pentru ca persoana respectivă să scape în final de datorie”, afirmă Claudiu Bud, director de marketing al companiei.

Studiul Kruk a fost efectuat online pe un eşantion de 4.000 de respondenţi, în perioada 29 aprilie – 4 mai 2015. Grupul de management al creanţelor are operaţiuni în Polonia, Germania, România, Cehia şi Slovacia. Compania este listată la Bursa de Valori Varşovia şi a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 488 de milioane de zloţi.    

 

Valoarea medie a creanţelor pe regiuni
 
1. Transilvania 10.793 lei
2. Muntenia 8.704 lei
3. Dobrogea 7.253 lei
4. Oltenia 7.147 lei
5. Moldova 6.038 lei
 
Sursa: Kruk România

Comenteaza