AROBS a debutat pe piața principală a BVB. Voicu Oprean: „Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei”

AROBS a debutat pe piața principală a BVB. Voicu Oprean: „Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei”
| Foto: Captură video YouTube - Bursa de Valori București

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori București (BVB), a făcut azi pasul spre piața principală, la aproape doi ani de la debutul pe piața AeRO.

Acțiunile companiei de la Cluj au intrat astăzi la tranzacționare pe Piața Reglementată a BVB, în urma transferului de pe piața AeRO.

AROBS Transilvania Software intenţionează să atragă aproximativ 55 de milioane de euro de pe Bursă, care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă, a afirmat, luni, Voicu Oprean, Fondator şi CEO al companiei, cu ocazia debutului companiei pe piaţa reglementată a BVB.

„Suntem la bursă pentru a ridica bani. Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă. În anii următori ne dorim o creştere, în continuare, în zona de achiziţii. Evident, zona de achiziţii vine cu challenge-uri care nu sunt uşoare, mai ales în contextul actual de piaţă, dar vrem ca să aducem mai multe companii la noi, companii antreprenoriale, companii care sunt complementare nouă şi companii care au rata de creştere pe care noi ne-o dorim", a menţionat Voicu Oprean.

Fondatorul și CEO-ul companiei a fost întrebat dacă AROBS intenționează să plătească, la un moment dat, dividende acționarilor.

„Am luat în calcul acest lucru, dar întrebarea este cât mai putem pune banii investiți de acționari la treabă. După cum s-a văzut în ultimii doi ani de zile, o creștere de peste 50% a randamentului. Cred că în acest fel suntem pregătiți mai degrabă să investim bani și să creștem. Discuția despre dividente este una care va avea loc probabil după 2024”, a explicat Voicu Oprean. 

Acesta a vorbit și despre ce urmează pentru AROBS pe piața de capital.

"În ceea ce privește planurile de viitor pe piața de capital, vom continua creșterea accelerată pe care am inclus-o în strategie, vizăm intrarea în indicii locali și regionali, precum și atragerea de investitori instituționali prin realizarea unei majorări de capital, Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum, dar suntem și mai entuziasmați de ceea ce ne rezervă viitorul. Mulțumesc investitorilor pentru încrederea acordată, de asemenea, mulțumirile mele se îndreaptă către colegii mei, cei care au contribuit la succesul de astăzi și partenerilor și clienților. Nu ne oprim aici”, a mai declarat Voicu Oprean.

Directorul BVB: „Interesul investitorilor instituționali va fi din ce în ce mai mare”

„Vă felicit pentru acest pas. Este o alternativă să ajungi pe piaţa reglementată a Bursei făcând acest prim pas în piaţa AeRO. Cred că aţi făcut foarte bine să aveţi primii doi ani pe piaţa AeRO. Compania a fost foarte performantă pe piața AeRO. Aproape 50% față de valoare de plasament. Asta își doresc investitorii. Lichiditate și performanță.

Evenimentul de azi este unul important pentru noi (BVB - n. red.) din mai multe perspective, una este faptul că e o companie de tehnologie. Ne dorim ca acest domeniu să fie mult mai bine reprezentat pe piața de capital. Odată cu intrarea pe această piața, au acces și investitotii instituționali. Sunt convins că interesul acestora pentru companie va fi din ce în ce mai mare", a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.

Cum arată cifrele AROBS pe piața de capital

De la închiderea cu succes a plasamentului privat în octombrie 2021, capitalizarea AROBS a crescut cu 53%, de la 618 milioane de lei la 948 milioane de lei la data de 20 septembrie 2023, ultima zi de tranzacționare a companiei pe piața AeRO.

Acțiunile AROBS au debutat pe piața AeRO în data de 6 decembrie 2021. La o lună de la intrarea la tranzacționare, compania a beneficiat de serviciile de Market Maker al Emitentului din partea BRK Financial Group (BRK). Acțiunile companiei au fost incluse în martie 2022 în indicele BET AeRO, acestea situându-se pe primul loc în cadrul companiilor incluse, cu o pondere de 16,44%.

De asemenea, acțiunile AROBS au fost incluse in indicele MSCI Frontier Markets Small Cap și în indicele MSCI Romania Small Cap, începând cu data de 31 august 2023.

În anul 2020, AROBS Transilvania Software s-a numărat printre finaliștii programului Made in Romania, ediția a III-a, derulat de Bursa de Valori București pentru susținerea antreprenoriatului românesc. În  plus, la începutul anului 2023, AROBS a primit distincția „Cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO în 2022” în cadrul evenimentului BVB Awards organizat de Bursa de Valori București.

Nouă companii, achiziționate de AROBS de la listarea pe bursă

De la momentul listării în 2021 pe piața AeRO și până în prezent, AROBS a realizat nouă tranzacții. În 2021 a fost achiziționată compania Berg Software, iar în 2022 au fost achiziționate AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic și Centrul de Soft GPS România. În 2023, AROBS a achiziționat două entități din Republica Moldova, AROBS Software și AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska) din Polonia, Grupul Future WorkForce – cu sedii în România, Germania și Marea Britanie - și AROBS Pannonia Software din Ungaria.

Fondată în anul 1998 la Cluj-Napoca, AROBS are birouri în 10 țări din Europa, America și Asia și o echipă de peste 1.200 de experți. AROBS dezvoltă soluții software personalizate și este un centru veritabil de R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation. De asemenea, deține mai multe produse software utilizate de peste 11.000 companii, din care 10.000 în România și restul în afara țării.

Comenteaza