Autostrada A3: Contractul pentru viaductele de pe secțiunea Nădășelu - Mihăiești ar putea fi semnat săptămâna viitoare

Autostrada A3: Contractul pentru viaductele de pe secțiunea Nădășelu - Mihăiești ar putea fi semnat săptămâna viitoare
| Foto: Arhivă / Fotografie ilustrativă

Săptămâna viitoare ar putea fi semnat contractul cu constructorul Ozaltin pentru execuția viaductelor de peste trei kilometri din Autostrada Transilvania (A3) pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești.

Contractul pentru execuția viaductelor de peste trei kilometri din Autostrada Transilvania (A3) de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești ar putea fi semnat săptămâna viitoare cu constructorul turc Ozaltin, conform ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. El a explicat că, în cazul acestui contract, cofinanțarea din partea României este mai mare de 25% și a fost necesară aprobarea în Guvern.

„Miercuri în ședinta de Guvern, prim-ministrul a aprobat un memorandum propus de Minsiterul Transporturilor prin care putem să semnăm contracte și pentru acele proiecte care au cofinanțare mai mare de 25%.  E cazul acestui contract (pentru viaducte – n.r.). În momentul acesta avem toate condițiile îndeplinite. Probabil că săptămâna viitoare va fi semnat”, a declarat sâmbătă Sorin Grindeanu, aflat în vizită pe șantierul A1 Margina – Holdea, alături de premierul Marcel Ciolacu, ptrivit economica.net.

La rândul său, premierul României a precizat că în cazul acestui contract cofinanțarea de la bugetul național ajunge la 60%.

„Banii europeni din PNRR nu au fost suficienți să acopere toate lucrările și tot ce a scos domnul Grindeanu în execuție. Și atunci am căutam să creăm un echilibru, rămânând componente din PNRR pe fiecare proiect în parte, astfel încât termenele de execuție să fie până în 2026, ultimul an în care se pot face plăți din PNRR. A fost o politică foarte bună, pentru că urgentăm lucrările, chiar dacă co-finanțarea a rămas și mai mare din partea statului român”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, la finalul lunii martie, câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania (A3), a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Este vorba de turcii de la Ozaltin, singurii care au depus de altfel ofertă.

Contractul pentru devierea traseului între km 10+009– km 12+000 și km 21+406– km 24+890 a fost atribuit Asocierii OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – ILGAZ INSAAT TICARET A.S. – VISIO CONSTRUCTION WORKS S.R.L.

Cu o valoare de 994, 7 milioane de lei (fără TVA), contractul finanțat prin PNRR are o durată de 27 de luni (din care 9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor).

Antreprenorul va proiecta și va executa lucrări de deviere a traseului în zonele cu alunecări de teren de pe secțiunea de autostradă Nădășelu - Mihăiești care constau în:

- construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare,
- un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Țopa Mică'', a declarat directorul CNAIR, Cristian Pistol. 

Reamintim faptul că o singură ofertă a fost depusă până la termenul limită din 9 ianuarie 2024, la licitația pentru viaductele de 3,2 kilometri scoase din contractul UMB pentru tronsonul Nădășelu – Mihăiești din Autostrada Transilvania (A3). Aceastsa provine de la asocierea condusă de turcii de la Ozaltin.

Comenteaza