Autostrada Sebeș-Turda, construită prin mijlocul unei gropi de gunoi. Explicațiile CNAIR

Autostrada Sebeș-Turda, construită prin mijlocul unei gropi de gunoi. Explicațiile CNAIR

O bretea din zona nodului rutier al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda trece prin mijlocul unei gropi de gunoi.

Breteaua din zona nodului rutier Alba Iulia Sud, a lotului 1 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda, trece prin mijlocul unei gropi de gunoi. Deșeurile, care provin din fosta groapă de gunoi din perioadă comunistă, nu au mai fost ecologizate și acoperite de CNAIR, ci doar au fost îndepărtate de pe traseu, gunoaiele rămânând de-o parte și de alta a autostrăzii. 

CNAIR a reacționat după ce în spațiul public au apărut imagini cu breteaua înconjurată de gonoaie.

„Pentru că groapa de gunoi de pe breteaua nodului rutier Alba Iulia Sud nu a mai funcționat după anii 90, fiind o groapă improvizată, la realizarea acestui proiect nu s-a știut de existența ei. Conducerea CNAIR a împuternicit DRDP Cluj sa elibereze traseul pentru aceea bretea, lucru care s-a și realizat”, transmite CNAIR într-un comunicat de presă.

Compania de drumuri spune că va fi atribuit un contract pentru ecologizarea zonei.

„În această perioadă DRDP Cluj a realizat caietul de sarcini pentru ecologizarea zonei, în vederea lansării licitației conform tuturor procedurilor de mediu. În zilele următoare DRDP Cluj va trimite spre validare către ANAP caietul de sarcini pentru validare și încărcarea lui pe SEAP, în vederea atribuirii contractului de ecologizare a zonei respective”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Povestea acestei gropi de gunoi este mai veche, ea fiind pentru o periodă o piedică în calea construirii acestui lot de autostradă. 

„O perioadă, lucrările la această zonă au fost blocate întrucât constructorul nu și-a asumat ridicarea sau înlăturarea gunoiului fără a avea avize de la autoritățile de mediu. Într-un final, CNAIR, prind DRDP Cluj și-a asumat degajarea mormanelor de gunoaie, lucru care s-a și întâmplat, doar că la acea vreme reprezentanții companiei promiteau că vor ecologiza zona”, scrie albaiuliainfo.ro.

Circulația pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda a fost deschisă la începutul lunii decembrie 2020, iar lotul 2 se află încă în șantier, cu promisiuni de inaugurare în 2021.

Comenteaza