Banca Transilvania raportează o creștere importantă a profitului în 2022. Suma ajunge la 2,5 miliarde de lei

Banca Transilvania raportează o creștere importantă a profitului în 2022. Suma ajunge la 2,5 miliarde de lei

Banca Transilvania anunță că a înregistrat un profit net de 2,48 mld. lei la nivel de grup în 2022, în creștere cu 23% comparativ cu anul anterior. 

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2.488,4 milioane lei, din care cel al băncii, de 2.178 milioane lei. Profitul operațional al băncii a crescut la 2.698,7 milioane lei. Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

"A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina și de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflație și de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne privește, am continuat să fim cel mai mare finanțator din România și cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022. Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare și infrastructură și am consolidat poziția băncii și a Grupului BT pe piața locală. Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și sunt baza planurilor ambițioase pentru viitor. Suntem atenți și preocupați de evenimentele geopolitice și macroeconomice, dar în același timp deschiși și la eventuale oportunități", afirmă Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat.

Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susținerea creditării și dezvoltării economiei românești în perioada următoare.

Conform băncii, peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei. 

De asemenea, anul trecut au fost acordate peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

Banca a acordat peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro. Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei, iar numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 față de 2021.

Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creștere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creșteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru.

În ceea ce privește finanțările pentru populație, volumul creditelor este 8%.

loading...
Comenteaza