Băncile se revoltă pentru conversia creditelor. "Este o formulă bună de reglare a inechităţii"

Băncile se revoltă pentru conversia creditelor.
După ce PSD-PNL a propus un proiect prin care băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN) să fie obligate la convertirea creditelor din valută în lei, fără costuri suplimentare pentru consumatori, trei mari bănci doresc să declanşeze procedura de infringement la adresa României, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare.

Proiectul urmăreşte protejarea consumatorilor care au credite într-o monedă străină de majorarea ratelor bancare, cauzată de fluctuaţiile ratelor de schimb valutar. Românii care au luat credite în valută înainte de anii de criză au făcut-o la un curs de schimb mai bun decât cel din prezent, astfel că cei care câştigă în lei plătesc azi rate mai mari la bancă, după cum relatează şi economica.net.

Moneda în care va fi convertit creditul trebuie să fie moneda în care consumatorul îşi câştigă veniturile, în majoritatea cazurilor, leul.

„Instituţia de credit sau instituţia financiară nebancară se asigură că în cazul în care un consumator deţine un împrumut într-o monedă străină, acesta este avertizat, pe suport de hârtie sau pe alt suport durabil în cazurile în care valoarea cuantumului total plătibil de către consumator care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională", se arată în proiect.

Şeful Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză a declarat, în Parlament, cu ocazia dezbaterilor legate de proiectul de lege privind convesia în lei a creditelor acordate anterior în valută, că legislaţia europeană prevede aplicarea Directivei 17/2014 doar pentru creditele încheiate după martie 2016, potrivit art. 43.

Proiectul din Parlament prin care se doreşte implementarea Directivei 17 prevede posibilitatea realizării conversiei şi pentru stocul existent de credite. Cinteză spune că aplicarea legii la creditele în derulare ar nemulţumi băncile.

"Trei bănci destul de mari din sistem s-au deplasat la direcţia de supraveghere şi m-au informat că, dacă directiva va fi transpusă în forma aceasta, vor cere declanşarea procedurii de infringement" a spus Cinteză.

Analistul economic clujean Emil Culda este de părere că iniţiativa pentru conversia creditelor în valută este benefică pentru debitori, dar mai puţin favorabilă pentru bănci.

"Această conversie este binevenită în sensul în care în acest fel, cumva se va găsi o modalitate prin care să nu fie diferenţieri şi discriminări ale valutei, care să echilibreze riscurile şi costurile celor care au contracte cu banca. Este o formulă bună de reglare a inechităţii prin care i se cere sistemului bancar să se facă nişte corecţii şi, de asemenea, este o formulă bună de a scăpa de formele de atragere a clientelei la aceste credite care sunt făcute în aşa fel încât să ascundă adevărul", a spus Emil Culda, analist economic.

Culda a mai declarat că ar fi o măsură echitabilă deoarece mulţi au probleme în achitarea creditelor şi că din păcate în România nu avem o piaţă bancară care să pună în evidenţă adevăratele costuri.

 

Comenteaza