Bani europeni suplimentari pentru proiectele de informatizare

Bani europeni suplimentari pentru proiectele de informatizare
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a identificat proiecte din exercițiul financiar anterior 2007-2013 care ar putea primi asistență retroactivă de 100 de milioane de euro prin fonduri europene nerambursabile.

Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Capacităţii Economice gradul de absorbție la 31 martie era de 102,4%. 31% din procentul de absorbție a fost realizat în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 când au fost aprobate 258 de cereri de rambursare de 131,3 milioane de euro.
 
Accesarea finanțării retroactive mai poate aduce la bugetul de stat până la 50 millioane de euro. Proiectele care ar mai putea primi finanțare retroactivă identificate prin Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice au la bază achiziții din domeniul informatic realizate de către autoritățile sau instituțiile publice de la nivel central se ridică la 228 de milioane de lei, din partea a 12 instituții.
 
Pe Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 peste 220 de proiecte solicită finanțare, de 518 milioane de lei. Ele au fost supuse evaluării cu privire la criteriile administrative și de eligibilitate, primele rezultate preliminare urmează a fi publicate până la finalul lunii aprilie.
 
Alte proiecte au ca scop dezvoltarea de clustere, prin finanțarea realizării de către întreprinderi mici şi mijlocii (singure sau în parteneriat) de produse și servicii inovative, susținându-se cheltuieli pentru produse harware și software, personalul implicat în realizare, marketing, iar ca activități auxiliare, plan de afaceri, instruire, auditare şi management de proiect. 
 
Proiectele care ar putea fi susținute financiar aparțin IMM-urilor care îşi desfășoară activitatea în România individual sau organizate în cadrul unui parteneriat de tip cluster sau consorțiu, centrate pe IT&C.

Comenteaza