Banii pentru fermieri întârzie la Cluj. Inspectori puţini, software prost

Banii pentru fermieri întârzie la Cluj. Inspectori puţini, software prost
Judeţul Cluj se află în întârziere în privința controlului pe teren, etapă obligatorie pentru acordarea sumelor de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că, la 28 ianuarie, 8.174 de ferme din județele Cluj, Alba, Sălaj, Hunedoara, Olt, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud şi Dolj erau în întârziere în privința controlului pe teren. Pentru aducerea la zi și crearea posibilității de finalizare a controlului clasic, etapă obligatorie MADR a detaşat în aceste zone, de la alte centre județene, 262 de specialiști cu atribuții de control pe teren. Ca urmare a acestei măsuri, numărul fermelor rămase pentru control s-a redus la 174. 
 
„Controlul poate fi încheiat până la 15 februarie, urmând a se proceda la introducerea rapoartelor de control în sistemul informatic. Au avut loc două întâlniri de lucru cu dezvoltatorul de software privind îmbunătățirea aplicației, reușindu-se reducerea termenelor de livrare a funcționalităților în cadrul aplicației pentru demararea plăților finale aferente anului 2016, în sectorul vegetal și zootehnic. Aceste etape premergătoare au facilitat reducerea termenului de acordare a subvențiilor, astfel încât în martie să înceapă plățile”, a precizat MADR
 
Printr-un ordin al MADR au fost aprobate cantitățile de motorină aferente trimestrului III din 2016. Valoarea ajutoarelor, de 119 milioane de lei, a fost deja încasată de beneficiari. Pentru motorina aferentă trimestrului IV din 2016, centrele județene ale APIA au obligația să transmită centralizatoarele la sediul central până în 17 februarie. Ele vor fi comunicate către MADR în 20 februarie în vederea aprobării cantităților de motorină aferente ultimului trimestru al anului trecut.
 
În acest moment se află în pregătire campania de primire a cererilor unice de plată pentru 2017. De asemenea, se află în elaborare ordinul pentru formularul de cerere aferent campaniei 2017, astfel încât toți fermierii din baza de date a APIA să primească invitații pentru a depune cererile de plată cu respectarea perioadei de depunere a acestora, respectiv 1 martie -15 mai.
 
Etapele subvenţiilor pe 2017

  • 1 martie - 15 mai:  sesiunea de depunere/primire cereri unice
  • 1 iunie - 1 iulie: efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora și transmiterea eșantioanelor
  • 1 iulie - 1 octombrie: control la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate 
  • 15 octombrie: plata avansului pentru campania 2017
  • 1 decembrie - 31 martie 2018: plata subvențiilor aferente anului de cerere 2017
Comenteaza