Benzina s-a scumpit cu 20%, motorina cu 37% / Compensarea ar putea rămâne doar pentru motorină

Benzina s-a scumpit cu 20%, motorina cu 37% / Compensarea ar putea rămâne doar pentru motorină

Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru la pompă, de la 1 iulie, a făcut ca preţurile medii reale să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi cu 37% mai mari pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.

Fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut de la începutul anului cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%, a notat Agerpres.

Potrivit celor mai recente date, în săptămâna 29 august – 4 septembrie 2022, preţul cu taxe la benzină a fost cu 10% mai mic faţă de media UE (locul 10), fără taxe – cu 6,7% mai mic faţă de media UE (locul 21), fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani – cu 14% mai mic faţă de media UE.

La motorină, preţul cu taxe a fost cu 4% mai mic faţă de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic faţă de media UE (locul 16) şi fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani – cu 8,2% mai mic faţă de media UE.

PNL va propune azi, în ședința coaliției de guvernare, programată la ora 17.00, ca măsura compensării cu 50 de bani pe litru la carburanți să continue doar în cazul motorinei, nu și al benzinei, au declarat surse politice.  Potrivit acestora, liberalii susțin că prețul benzinei s-a stabilizat. Măsura compensării prețului la carburanți ar urma să expire la 30 septembrie iar coaliția ar urma să decidă dacă va fi prelungită sau nu. UDMR ar fi propus ca măsura compensării la carburanți să continue până la primăvară, pe motiv că bugetul poate susține aceste costuri. Până în prezent, impactul bugetar pe cele trei luni în care a fost aplicată măsura se ridică la 900 de milioane de lei.

Comenteaza