News alert Update BNR a anunțat indicele care înlocuiește ROBOR

BNR a anunțat indicele care înlocuiește ROBOR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, nivelul indicelui de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36% pentru trimestrul IV 2018, informează BNR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic), conform Mediafax.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menţionată. IRCC înlocuieşte ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.

Indicele se publică pe website-ul BNR în secțiunea Info financiar.

Reguli privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial, reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative

Rate mai mari pentru Prima Casă. Unele bănci exclud formula noului ROBOR

Două bănci iau în considerare să excludă programul Prima Casă de la noua formulă de calcul pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a anunţat Digi24. Ratele ar putea fi calculate după vechea formulă, adică în funcţie de ROBOR. Prin urmare, ratele la un împrumut prin Prima Casă ar putea să fie mai mari decât la un credit ipotecar standard.

Dragoş Nechifor, analist bancar, a declarat: „Într-adevăr, în acest moment sunt cel puţin două bănci care interpretează în acest fel legislaţia. Ordonanţa 19 aduce un nou indice de calcul la creditele contractate după data de 2 mai. Pentru Prima Casă această regulă nu se mai aplică. Pentru acest produs dobânzile vor rămâne nemodificate”. Potrivit lui, începând de joi vom vedea exact cum aplică băncile noile reguli şi vom vedea dacă este o decizie unitară sau dacă numai unele bănci interpretează în acest fel. Dragoş Nechifor îi îndeamnă pe români ca după 2 mai să îşi facă calcule atât pe creditul ipotecar standard, cât şi pe creditul Prima Casă, pentru a vedea dacă creditul nu va deveni mai mic pe creditul standard, astfel încât Prima Casă să rămână doar cu avantajul avansului mai mic. 

Cum a evoluat ROBOR înainte să fie înlocuit 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 3,37% pe an, de la 3,38% pe an în sesiunea de luni, după o majorare consistentă în ultimele săptămâni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018. 

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,42% pe an.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,50%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,55%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmează să se schimbe în calculul ratelor pentru creditele noi. 

Comenteaza