Bosch pleacă din The Office. Noul sediu: "Click Factory"

Bosch pleacă din The Office. Noul sediu: "Click Factory"

Centrul de cercetare și dezvoltare din Cluj-Napoca al concernului Bosch a fost mutat în noua clădire de birouri edificată în centrul orașului pe terenul fostei fabrici de confecții Flacăra. Planurile de extindere a germanilor vizează și ridicarea celei de-a doua unități de producție, în parcul industrial Tetarom III.

“Centrul de cercetare a fost relocat din The Office în clădirea Iquest și este funcțional, acolo avem două etaje. Planurile noastre vizează extinderea atât a acestui centru, cât și producției la Jucu, inaugurată acum cinci ani. Deocamdată nu dispunem de date referitoare la numărul de angajați care vor activa în cele două locații”, ne-a declarat Miruna Andriesei-Iavni, PR manager al companiei Robert Bosch SRL. 

Concernul Alukönigstahl, lider european în sistemele din aluminiu, a menționat noul sediu de birouri Bosch printre proiectele importante la care lucrează în România. Grupul din Austria a avut și alte proiecte la Cluj: The Office, Riviera Office sau Nathex Work & Living. Filiala din România a Alukönigstahl are sediul şi depozitul central în Bucureşti şi un birou tehnico-comercial în Cluj-Napoca.

Proiectul "verde" de birouri al anului 2017

Clădirea de birouri în care s-a mutat Bosch este dotată cu două lifturi panoramice, cu vedere spre centru şi spre Piaţa Abator, iar pe pereţi există grădini verticale. „În principiu, Iquest ocupă partea din faţă a clădirii, iar Bosch, cea din spate. Parcările sunt la subteran, iar la suprafaţă vor fi amenajate spaţii verzi. În complex vor apărea alte 3-4 corpuri”, au explicat reprezentanții Iquest.

Angajaţii din clădire beneficiază de spaţii de lucru moderne, săli de întruniri şi de teleconferinţe, bufet, spaţii de practicare a sportului, locuri de relaxare. Complexul de birouri "Click Factory", proiectat de Biroul Dico și Țigănaș Cluj, a fost desemnat drept proiectul verde al anului 2017, la categoria proiecte mari, de către Romania Green Building Council. 

Urmaşa pe linie imobiliară a Flacăra, LCS Imobiliar, a anunțat că va efectua tranzacţii de 5 milioane de euro cu 16 proprietăţi situate pe str. Ploieşti şi Someşului. Proprietarul Jolidon, Gabriel Cîrlig, a preluat producţia de la Flacăra şi cei 1.100 de angajaţi.

Iquest, controlată de Cornelius Brody şi Octav Chicinaş, a cumpărat terenul de 2 ha pentru edificarea clădirii de birouri şi servicii. În perimetrul fostei platforme Flacăra, TACO Developments, vehiculul imobiliar al Iquest, a plănuit şi două blocuri de 9-10 etaje, proiectul iniţial fiind apoi modificat.

Planuri pentru a doua fabrică la Jucu

Germanii de la Bosch au deschis în 2015 un nou birou la Cluj-Napoca, pentru activități de dezvoltare de software, dar și punct de întâlnire cu potențialii candidați în cadrul interviurilor de recrutare și testare preangajare.

"Bosch se va concentra în principal pe dezvoltarea de software pentru noi produse și funcții, cum ar fi camerele video stereo, conducerea automată, invertoarele fotovoltaice, precum și portalurile web. Prin acest nou birou, Bosch intenționează să creeze noi locuri de muncă atractive și un mediu de lucru care să stimuleze angajații.

Un factor decisiv pentru alegerea acestei locații a fost accesul la ingineri bine calificați, precum și colaborarea activă cu universități renumite, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică“, preciza conducerea companiei.

Cu un an înainte, Bosch inaugura în parcul industrial Tetarom III o fabrică de 70 de milioane de euro, denumită de fapt “centru de cercetare și dezvoltare axat pe dezvoltarea de electronică și software". Conducerea companiei preconiza crearea celei de-a doua unități de producție la Jucu, proiect în curs de materializare.

Bosch, unul din cele mai mari grupuri din domeniul industrial, are în România 2.700 de angajaţi în mai multe entități, la București (societăți de distribuție și electrocasnice), Cluj (fabrică și centru de cercetare), Blaj (fabrici de tehnologie liniară și auto), Timişoara (centru de consultanţă).

Comenteaza