News alert O mare companie IT din Cluj trece sub dominație germană

O mare companie IT din Cluj trece sub dominație germană

Compania germană Allgeier a preluat iQuest, una dintre cele mai mari 20 de companii de software din România, fondată de antreprenorul Cornelius Brody.

Allgeier a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la producătorul de software iQuest Group, cu sediul central în Germania şi centre de dezvoltare în Cluj, Bucureşti, Sibiu, Braşov, Craiova, conform ZF. Grupul Allgeier, cu sediul central în Munchen, mai are centre de dezvoltare în Praga şi Timişoara, precum şi în India, Vietnam, China, cu 5.000 de angajaţi în zona de programare.

iQuest a fost înfiinţată în 1998 şi are 700 de angajaţi la nivel internaţional, generând vânzări anuale de 30 milioane euro şi o marjă a profitului operaţional  de 15% anul trecut. În România compania a avut anul 368 de angajaţi, în scădere cu 48 faţă de anul anterior. Producătorul mai are sedii în Elveţia şi Polonia.

După cifra de afaceri din 2017, de 119,5 milioane de lei, iQuest este una dintre cele mai mari 20 de firme de soft din țara noastră. Firma a avut în România în 2017 un profit net de 5,6 milioane de lei, corespondent unei marje de câştig de 5% din venituri, conform datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Activitatea sa se împarte între divizia de furnizare de soluţii software la comandă şi cea care dezvoltă soluţii software proprii, majoritatea veniturilor provenind însă din dezvoltarea de aplicaţii personalizate pe nevoile şi pe cerinţele clientului.

Principalii competitori pe piața IT clujeană erau Endava, Softvision, NTT DATA România, TSE/Betfair și Iquest, conform Studiului Pieței de IT din Cluj, realizat de Encore Research pentru Clusterul ARIES Transilvania. 

Un complex 100% nemțesc în centrul Clujului
“Vecinul” iQuest, grupul Bosch, va ridica pe fosta platformă a fabricii de confecții Flacăra un complex de birouri care va intra în topul mondial al imobilelor ecologice. Investiția de 25 de milioane de euro va fi gata în 2019. Prima clădire va oferi 500 de birouri pentru asociații departamentelor de software, funcții suport și comercial. Clujul va reprezenta principala țintă de angajări din țara noastră a Bosch pentru acest an, cu 6.500 de angajați. “Complexul unde își desfășoară activitatea Bosch și iQuest va fi pe sistemul BREEAM Outstanding, la nivelul cel mai de sus, în primele 15% din lume: iluminat cu leduri și natural centralizat, comandă a încălzirii, a aerului condiționat”, a menționat Dorin Beu, președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.
Comenteaza