Cât ar putea crește prețurile la raft. Estimarea managerilor din comerț

Cât ar putea crește prețurile la raft. Estimarea managerilor din comerț
| Foto: dfuentesphotostock - Depositphotos.com

Managerii din comerţ estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul în următoarele luni.

Potrivit tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada februarie-aprilie 2024, managerii din comerţ estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Managerii din comerţ estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul în următoarele trei luni, potrivit tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada februarie-aprilie 2024, publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% .Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +18%), informează INS.

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +32 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%), dar şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +40%).

Conform estimărilor din luna februarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +14%).

Comenteaza