Cât costă chiria la Cluj-Napoca în funcție de vechimea apartamentului. Mii de oameni își caută o locuință

Cât costă chiria la Cluj-Napoca în funcție de vechimea apartamentului. Mii de oameni își caută o locuință
| Foto: razvanphoto - depositphotos.com

Piața chiriilor din Cluj-Napoca este mai activă ca niciodată în această perioadă a anului, deoarece studenții caută o locuință odată cu începerea anului universitar.

Prețurile cerute pe segmentul de chirii din Cluj-Napoca diferă, în funcție de vechimea locuințelor.

Cluj-Napoca și București, fruntașe în topul celor mai scumpe chirii din România

„Rivalitatea dintre București și Cluj-Napoca se menține puternică. Chiriașii interesați de apartamentele din vestul țării achită la final de lună mai puțin decât în Capitală pentru o locuință de pe segmentul nou al pieței, dar plătesc mai mult dacă vor să se mute într-un apartament vechi”, arată datele imobiliare.ro.

Conform sursei ctiate, proprietarii din Cluj-Napoca solicită o chirie medie de 600 euro/lună pentru un apartament construit după anul 2000, cu 50 de euro mai puțin decât cei din București. Chiria medie pentru un apartament vechi ajunge însă la 520 euro/lună și este cu 70 de euro mai mare decât cea aferentă unei locuințe din Capitală.

Cât e chiria în Cluj-Napoca în funcție de vechimea apartamentului. Mii de oameni își caută o locuințăSursă: imobiliare.ro

Mii de oameni își caută chirie în Cluj-Napoca

Aproximativ 14.200 de potențiali chiriași și-au arătat, într-un an, interesul pentru cel puțin un apartament nou din Cluj-Napoca listat la închiriere pe platforma amintită.

Chiriașii din marile orașe plătesc și cu 44% mai mult în fiecare lună, atunci când aleg un apartament într-un bloc nou în locul unei proprietăți similare dintr-un bloc vechi. O astfel de locuință le poate oferi, însă, un standard de viață mai bun, chiar dacă de multe ori nu dispune de poziționarea privilegiată pe care o are în raport cu centrul orașului o proprietate veche.

„Există câteva motive esențiale pentru care chiriașii aleg apartamente noi și sunt dispuși să plătească mai mult pentru acestea. În primul rând, apartamentele noi sunt adesea dotate cu facilități moderne precum loc de parcare dedicat, sisteme inteligente de gestionare a locuinței, spații verzi și spații comune bine amenajate, ceea ce presupune o calitate a vieții mai ridicată. Unele apartamente noi oferă o eficiență energetică superioară și un confort termic mai bun ceea ce duce la costuri mai mici de întreținere pe termen lung pentru chiriași, justificând, în parte, un preț de închiriere mai mare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Comenteaza