Cea mai mare bancă a Ungariei face figurație la Cluj

Cea mai mare bancă a Ungariei face figurație la Cluj
Majoritatea creditelor imobiliare acordate de banca ungară au fost pentru proiecte din București

Volumul creditelor acordate de OTP Bank România (OBR) în județ este de doar 2,6% din totalul la nivel național, deși zona Clujului este considerată ca al doilea pol economic al țării.

În 2018, cele mai multe investiții ale băncii cu capital ungar s-au îndreptat către capitală, 52% din volumul total de finanțări fiind accesate de dezvoltatori imobiliari în București.

Celelalte împrumuturi au fost destinate dezvoltatorilor din Sibiu (19%), Oradea (18%), Drobeta-Turnu Severin (5%) și Cluj-Napoca (2,6%). Distribuția georgrafică este asemănătoare cu cea a finanțărilor acordate în anul anterior:  București - 69%, Sibiu - 17%, Constanța - 7%, Oradea - 6%.

OBR a înregistrat o creștere a volumului în sold al finanțărilor corporate în domeniul imobiliar, cu 43,8% față de 2017. Evoluția s-a produs pe fondul apetitului crescut al dezvoltatorilor imobiliari, în special pentru clădirile de birouri, concretizat într-o îmbunătățire a cererii de finanțare în industria real estate.

Finanțările acordate de OBR în 2018 au fost destinate proiectelor rezidențiale, clădirilor de birouri (dezvoltare de noi clădiri, dar și modernizări ale unor clădiri existente) dar și spațiilor logistice și comerciale.

Valoarea medie a finanțărilor pentru proiecte imobiliare diferă în funcție de tipul de proiect. Pentru clădirile de birouri, media a fost de 12 milioane euro per proiect, iar pentru clădirile rezidențiale, de 5,5 milioane de euro. Cea mai mare finanțare acordată în 2018 a fost de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unui spațiu comercial în București, valoare ce a suplimentat un împrumut acordat anterior.

„Piața imobiliară din România este în continuă expansiune, identificând interes în special în dezvoltarea proiectelor de birouri, logistice dar și rezidențiale. Credem că apetitul investitorilor imobiliari se va menține și în 2019. Suntem încântați că putem contribui la dezvoltarea durabilă a economiei locale prin susținerea unor proiecte pe termen mediu și lung”, a declarat Dragoș Mirică, director general adjunct al OBR.

OBR, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi autofinanţat de servicii financiare. Banca ocupa locul nouă după active în clasamentul jucătorilor bancari din România, în septembrie 2018. Grupul concentrează 36.000 de angajați și deservește zilnic 18,5 milioane de clienți, din nouă țări.

Top grupuri bancare România
(total active, dec. 2017/ sep. 2018)

1. BT 59,8 mld. lei 76,5 mld. lei
2. BCR 70,9 mld. lei 72,2 mld lei
3. BRD 54,9 mld. lei 54,5 mld. lei

Sursa: ZF

Mișcări de trupe în Ungaria. “Avem prea multe bănci”

În sectorul bancar maghiar există loc de consolidare deoarece piaţa poate suporta o perioadă prelungită de timp doar 5-6 jucători mari, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, conform Reuters. „Într-o comparaţie internaţională, sistemul bancar maghiar funcţionează cu costuri destul de ridicate. O formă de sporire a eficienţei este consolidarea. Văd posibilitatea ca anumite instituţii locale să fuzioneze”. Agenția relatează despre interesul OTP de a intra în Republica Moldova prin cumpărarea Mobiasbanca (grupul Societe Generale). Băncile mari din Ungaria sunt OTP, KBC (Belgia), Raiffeisen, Erste (Austria), UniCredit, Intesa SanPaolo (Italia). Guvernul Viktor Orban a lansat procesul de cumpărare cu 700 de milioane de dolari a Budapest Bank de la General Electric.

Comenteaza