Cele mai căutate cartiere pentru apartamente în Cluj: Mărăști, Gheorgheni, Mănăștur

Cele mai căutate cartiere pentru apartamente în Cluj: Mărăști, Gheorgheni, Mănăștur

Prețurile la apartamente au scăzut cel mai mult, la început de an, în cartierele clujene Grigorescu și Plopilor, însă din primăvară au revenit din nou pe creștere. 

"Clujul imobiliar în primul trimestru din 2021 a avut diverse creșteri și scăderi ale prețurilor apartamentelor de vânzare în funcție de zonă în care se află amplasate. De la începutul pandemiei (în urmă cu un an), munca de acasă a devenit o normalitate pentru mulți clujeni.

Deciziile companiilor de a extinde modalitatea de lucru de acasă a generat o creștere a intenției de achiziție de case și terenuri pentru construcții, astfel încât distanța față de locul de muncă a devenit un factor mai puțin important", conform analizei trimestriale a agenției Napoca Imobiliare. 

Scumpirile s-au întors din primăvară

În ultimul an, în județul Cluj, interesul pentru terenuri a crescut cu până la 30% față de 2020. După ușoare scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au revenit pe o traiectorie ascendentă, conducând detașat clasamentul creșterilor de preț alături de București în martie.

În Cluj-Napoca, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente s-a menținut neschimbat în ciuda modificărilor de prețuri. Cele mai solicitate zone care ocupă pozițiile de top sunt ultracentral și central, urmate de Plopilor (până la 2.010 euro/mp), Gheorgheni și Andrei Mureșanu (până la 1.970 euro/mp util), iar apoi Bună Ziua, Europa, Zorilor (până la 1.900 euro/mp).

Așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,1% în martie, acestea situându-se la o medie de 1.887 euro/mp util. Pe ambele segmente de piață, atât locuințe vechi, cât și ansamblurile noi, prețurile au crescut. Pentru locuințele vechi s-au apreciat cu 1,7% (de la 1.822 la 1.853 euro/mp util), iar cele din ansamblurile noi s-au apreciat cu 2,7% (de la 1.874 la 1.924) comparativ cu februarie.

Floreștiul, sub 1.000 euro/mp

Primul trimestru a fost unul schimbător în piața locală. Prețurile apartamentelor au scăzut, ajungând la 1.579 euro/mp. Cel mai mult s-a resimțit scăderea în Grigorescu, ajungându-se la 1.699 euro/mp. În zona Plopilor prețurile au ajuns până la valoarea de 2.119 euro/mp. În cartierul Mănăștur s-a ajuns la 1.497 euro/mp, iar în Mărăști la 1.682 euro/mp. În Florești prețurile au scăzut până la 940 euro/mp.

"Cele mai căutate zone din aprilie erau Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur. Acest lucru se poate datora și micilor scăderi de preț din primul trimestru. În aprilie, prețul mediu cerut la apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca a fost de 1.671 euro/mp, cu 82 euro/mp mai puțin ca anul trecut. Cele mai căutate au fost cele de 2 camere (55%), urmate de cele de 3 camere (25%), 1 cameră (13%) și 4 camere (6%).

Clujul rămâne cel mai scump oraș din țară în ce privește prețurile apartamentelor, însă județul continuă să fie în topul vânzărilor", remarcă experții imobiliari. În martie, potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost 3.917 vânzări de apartamente înregistrate la Cluj.

Comenteaza