Cele mai multe angajări de vară: în comerţ şi industria prelucrătoare

Cele mai multe angajări de vară: în comerţ şi industria prelucrătoare
Companii din şapte dintre cele opt regiuni analizate de compania de resurse umane Manpower se aşteaptă la creşterea volumului de angajări pe parcursul trimestrului trei.

Creşteri privind angajările sunt anticipate atât în Regiunea Nord-Vest, cât şi în Sud, unde prognozele se ridică la valoarea de +15%.

Societăţile din vestul ţării raportează cele mai puternice perspective de angajare, cu o previziune netă de angajare (PNA) de +20%. Companiile din centrul României anticipează un ritm stabil al angajărilor pentru trimestrul III, cu o PNA de +12%, iar angajatorii din Bucureşti şi Ilfov raportează planuri de angajare caracterizate de un optimism rezervat, cu o valoare de doar +9%. PNA este o valoare obţinută făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Şefii companiilor din România anticipează un ritm stabil al angajărilor pentru trimestrul trei, conform celei mai recente ediţii a studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă (eşantion de 65.000 de angajatori din 41 de ţări şi teritorii). Majoritatea angajatorilor (64%) nu intenţionează să facă vreo modificare în ceea ce priveşte structura de personal din companiile lor, în timp ce unul din patru angajatori ne indică o creştere în activitatea de angajare pentru perioada următoare. "În general, angajatorii plănuiesc să-şi menţină nivelul actual al forţei de muncă în perioada lunilor de vară", a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerRomânia.

Companiile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul raportează cele mai puternice intenţii de angajare, optimism datorat planurilor de extindere pe care le au la nivel local. PNA din România indică o tendinţă optimistă, următoarele trei luni aducând un nou val de oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze sau care vor să-şi schimbe locul de muncă, conform Manpower. Societăţile dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipează creşteri de personal pe parcursul trimestrului trei. Cel mai probabil, piaţa muncii din sectoarele comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi industria prelucrătoare va fi caracterizată de un climat activ privind angajările, conform companiilor care raportează o PNA de +26%, respectiv +25%.

Progonoza pentru sectorul construcţii, de +11%, indică un climat favorabil angajărilor, iar la agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, cu +9% există un optimism moderat. Semne de îmbunătăţire se întrevăd şi la nivelul prognozelor pentru sectoarele administraţie publică şi servicii sociale, respectiv hoteluri şi restaurante, ambele cu PNA de +8%. Angajatorii din industria extractivă sunt singurii care raportează perspective negative, cu -3%. Următorul studiu al Manpower va fi disponibil la 11 septembrie şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul patru. În România, grupul are deschise 14 agenţii în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu.

(D.E.)

 

Etichete
Comenteaza