Proiect de la "centru": centurile Clujului, transferate autorităților locale

Proiect de la "centru": centurile Clujului, transferate autorităților locale
Ocolitoarea Vâlcele - Apahida a fost construită în trei, la un preț triplu față de cel inițial

Programul național de centuri va prevede faptul că acestea vor fi transferate în subordinea autorităților locale, a informat deputatul Marius Sorin Bota.

“România are nevoie de parteneriat public-privat nu ca o soluție magică pe infrastructură, ci mai degrabă ca o soluție alternativă pentru anumite sectoare care se pretează pentru o afacere privată în parteneriat cu statul.

De asemenea, pot să vă informez asupra faptului că progamul național de centuri a fost luat în discuție în această perioadă, centurile ocolitoare urmează a fi transferate în sfera autorităților publice locale, acestea dovedindu-se mai pragmatice și mai grijulii cu nevoile lor”, a precizat deputatul Sorin Bota.   

Acesta a fost invitat în calitate de vorbitor la conferința ”2018 - moment de răscruce pentru infrastructura din România”, eveniment la care a făcut câteva precizări cu privire la posibilele soluții politice și legislative pentru implementarea proiectelor de infrastructură într-un timp rezonabil.

Studiile la metropolitană, pe banii primăriilor

Primarul Clujului, Emil Boc, le-a solicitat anul trecut celor celor 14 parlamentari să susţină proiectul centurii metropolitane ce figurează în Master Planul General de Transport (MPGT) ca Drumul Transregio Gilău - Apahida, cu o valoare de 126 de milioane de euro și o perioadă de implementare 2017-2020.

Municipalitatea a primit aprobarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a realiza, în locul guvernului, studiul de fezabilitate. Primăria a bugetat cu 9,4 milioane de lei, din totalul estimat de 12 milioane, demersurile pentru începerea construirii.Banii sunt pregătiți pentru studiul de fezabilitate, studii urbanistice, geologice, topografice, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic, detalii tehnice de execuție.  

"Avem mari probleme la autostrada Gilău - Nădăşelu, proiect pe care noi l-am pregătit încă din 2011. 10 km de autostradă nu sunt în stare să termine! Noi am terminat 42 km într-un an (Gilău - Turda, în 2009) şi încă 10 km în anul următor (Turda - Câmpia Turzii). Toată ziua sunt cu scrisori deschise, dar fără rezultat", a spus fostul premier Emil Boc, la Realitatea FM Cluj. 

Transregio Feleac are lungimea de 38,3 km. Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Acest drum costă 40,5 de milioane de euro şi are trei sectoare: centura Gilăului, 2,3 km, legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti, 9,9 km, şi traversarea DN1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura, 1,9 km.

Cea de-a doua parte este centura Clujului, care pleacă din zona de sud-vest a oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson de drum are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro.

Sectoarele sunt Cluj Sud-Vest - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bd. Muncii. Un ultim sector, Bd. Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

Un zid pentru salvarea ocolitoarei Vâlcele - Apahida

Pe de altă parte, Consiliul Județean ridică un zid de beton de 700 m ca să salveze centura Vâlcele - Apahida de prăbușirea muntelui de gunoi din zona Pata Rât, în paralel cu construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Constructorii au acoperit deja dealul de gunoi cu pământ, însă acum trebuie să salveze centura. CMID ar fi trebuit terminat în 2014. 

Lucrările la drumul de centură au durat șapte ani şi au costat 160 milioane de euro. Ele au fost demarate în 2006, iar o parte a centurii Vâlcele - Apahida a fost dată în folosinţă. Mai era nevoie de o porţiune de 2 km, dar pe care s-a lucrat greu din cauza alunecărilor de teren din zonă.

Termenul de execuţie a fost prelungit, iar costurile au crescut. În proiectul iniţial, lucrarea era evaluată la 60 de milioane de euro, dar s-a ajuns la o sumă triplă, de 160 de milioane. Aceasta înseamnă că fiecare din cei 24 km ai „centurii de diamant” valoreaza 6,6 milioane de euro.  

Comenteaza