Chiriile pentru garsonierele din Cluj-Napoca ajung la un nou prag psihologic. Cât cer proprietarii lunar

Chiriile pentru garsonierele din Cluj-Napoca ajung la un nou prag psihologic. Cât cer proprietarii lunar

Într-o singură lună de vară, toate chiriile din Cluj-Napoca s-au scumpit, iar față de anul trecut prețurile au crescut cu până la 14%.

În luna iulie a acestui an s-au înregistrat cu 35% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri potrivit unei platforme de imobiliare, comparativ cu luna anterioară (iunie 2024). De asemenea, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți/dezvoltatori au crescut cu 18% comparativ cu luna iulie a anului anterior (iulie 2024 vs. iulie 2023).

Toate chiriile din Cluj-Napoca s-au scumpit de la o lună la alta

În luna iulie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au crescut, potrivit storia.ro.

Comparativ cu luna iulie 2023, prețurile medii ale chiriilor din iulie 2024 au crescut cu 14% în cazul garsonierelor și cu 4% în cazul apartamentelor cu două și trei camere.

Astfel, în luna iulie 2024, prețul mediu cerut pentru închiriere la garsoniere a fost de 400 de euro (preț mai mare la această categorie avem în Sectorul 1 din București - 424 euro), în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 573 de euro (depășit de Sectoarele 1 și 2 cu 675 euro, respectiv 600 euro), iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 698 de euro (prețuri mai mari în S 1 și 2 din Caitală - 997 și 750 euro).

Cluj-Napoca este singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au crescut în iulie vs. iunie, la toate categoriile de apartamente. 

Prețurile solicitate pe platforma amintită pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 14% de la un an la altul (iulie 2024 vs. iulie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (iulie 2024 vs. iunie 2024) au crescut cu 3%. Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere a fost de 500 euro în iulie 2024.

„Am observat că există variații semnificative de preț în cazul apartamentelor cu suprafețe mai mici, în special în marile orașe, unde cererea pentru închirierea de apartamente depășește oferta disponibilă. Ne așteptăm ca această tendință să crească în următoarele luni, având în vedere că peste jumătate din piața chiriilor este reprezentată de studenți care preferă apartamentele de dimensiuni reduse”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Comenteaza