Cine ar fi vinovații pentru eșecul proiectului de un miliard de euro al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Cine ar fi vinovații pentru eșecul proiectului de un miliard de euro al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Denumit "proiectul de suflet" al ministrului energiei Sebastian Burduja, Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița - Lăpuștești, proiect estimat la 1 miliard de euro, a suferit, zilele trecute, un eșec prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie - SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.

Șeful Directoratului SAPE SA este Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, care deține această funcție din august 2019, aflându-se la al doilea mandat. Despre acesta, HotNews.ro a scris în iulie 2016 că avea la activ peste 25 de funcții la stat, dintre care opt chiar în acel moment, preferate fiind cele de membru în consilii de administrație ale companiilor energetice. De altfel, atunci era Șeful Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.

Pe lângă Bogdan Stănescu, la conducerea SAPE se află și oameni care au venit pe filiera defunctului ALDE - fostul ministru al Economiei și al Finanțelor Daniel Chițioiu, considerat "eminența cenușie" a partidului. Mai multe detalii AICI.

Potrivit datelor disponibile, SAPE, o companie deținută de Ministerul Energiei, cu 42 de angajați în 2022, s-a înființat în 2014 și are ca principal obiect de activitate producția de energie electrică.

Gestionat de SAPE, proiectul Tarnița - Lăpuștești nu reușește să capete contur. Compania de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

In mod paradoxal, imediat după ce a fost luată decizia de dizolvare a companiei de proiect, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar și l-a făcut "proiectul de suflet" imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

Cel mai nou eșec este anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate. Procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară. Au fost 15 companii interesate, dar documentația a fost atât de slabă încât aceștia au avut peste 70 de cereri de clarificări.

Ministrul Sebastian Burduja spune că a cerut reluarea procedurii și îmbunătățirea documentației.

Comenteaza