Cine ar împrumuta statul cu 82 milioane euro? S-a găsit şi un român atât de generos

Cine ar împrumuta statul cu 82 milioane euro? S-a găsit şi un român atât de generos
| Foto: arenaconstruct.ro

Un român se dovedeşte a fi peste măsură de generos cu statul. O persoană fizică a subscris vineri, ultima zi pentru oferta de vânzare de titluri de stat, 400 de milioane de lei (82 milioane de euro) pe emisiunea de titluri de stat în lei.

Scadenţa sumei cu care românul a împrumutat statul este peste patru ani, la o dobândă de 4,5% pe an. El a introdus un ordin de 4 milioane de instrumente financiare.

S-a ridicat problema dacă aceasta ar putea fi o eroare de sistem. Însă brokerii spun că sunt şanse foarte mici ca ordinul să fie o eroare generată de sistem şi că cel mai probabil subscrierea este cât se poate de reală, subscrierile fiind irevocabile, arată informaţiile obţinute de Ziarul Financiar.

Ceea ce a făcut de fapt investitorul persoană fizică prin această subscriere a fost să împrumute statul român cu 400 de milioane de lei, adică 60% din tranşa pe patru ani, cea cu simbolul R2408A.

Dobânda pe care statul român o va plăti către acest investitor este de 18 milioane de lei pe an, adică 72 milioane de lei în total.

Oferta de subscriere prin bursă pentru titlurile de stat Fidelis vândute de Ministerul Finanţelor din 15 iulie încoace s-a încheiat vineri, 7 august 2020. Românii au subscris 2 miliarde de lei. Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

Comenteaza