Cîţu, despre plafonarea contribuţiilor la buget: Vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetăţeni
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Oct 2021, 14:34
- Economie
- Ascultă știrea
Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat, luni, că se are în vedere o plafonare a contribuţiilor salariaţilor la bugetul de stat, până în 2024, deşi varianta finală nu a fost stabilită. ”Vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetăţeni”, afirmă premierul, precizând că decizia nu va avea impact asupra deficitului. În acest context, Cîţu a afirmat că există o creştere economică de aproape 14% pentru prima parte a anului şi încasări la buget mai mari cu 9 miliarde de lei.
Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, luni, despre plafonarea contribuţiilor, anunţată de ministrul de Finanţe şi a declarat: ”Sunt mai multe variante la care ne uităm astfel încât costul acestor contribuţii să fie mai mic pentru români”.
Premierul afirmă că se are în vedere o reducere a contribuţiilor pentru pensii până în 2024.
”Un plafon - şi această variantă a existat până în 2017 - astăzi există plafoane pentru anumite categorii, ne uităm la toate aceste, dar rezultatul final este că vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetăţeni”, a mai declarat Florin Cîţu, explicând că se doreşte ca ”toată lumea care primeşte salariu în România să plătească o contribuţie mai mică”.
Cîţu a explicat că decizia finală va ţine cont e varianta care să nu afecteze deficitul bugetar: ”Încasările sunt mai mari la buget, avem creştere economică, astăzi au venit cifrele îmbunătăţite pentru prima parte a anului, aproape 14% creştere economică. Încasările la buget sunt mai mari cu aproape 9 miliare de lei şi nu vom avea o scădere a deficitului bugetar”.
Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate.
”E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumentează ministrul.