Clinicile private din Cluj produc anual 85 de milioane de euro

Clinicile private din Cluj produc anual 85 de milioane de euro
Clinicile private din Cluj produc anual 85 de milioane de euro
Clinicile private din Cluj produc anual 85 de milioane de euro

Business-urile din medicina privată din București sunt de 10 ori peste cele din Cluj. Chiar și Brașovul sau Timișul se află înaintea Clujului.

Gripa crește afacerile privaților

Cele mai multe clinici se află în București (cifră de afaceri de 4,5 miliarde de lei în 2017), Brașov (488 milioane), Timiș (469 milioane), Cluj (404 milioane) și Constanța (334 milioane). Împreună, capitala și cele patru județe au generat peste 64% din cifra de afaceri la nivel național, conform statisticilor companiei de consultanță financiară KeysFin.

În prag de epidemie de gripă, românii au luat cu asalt cabinetele medicale. Cum multe dintre spitalele și cabinetele medicale de stat sunt supraaglomerate, alternativa oferită de serviciile medicale private atrage tot mai mulți români. Afacerile acestor companii au crescut, față de 2007, cu 500%.

Chiar dacă asistența medicală este gratuită pentru angajații români, tot mai mulți aleg să își trateze problemele de sănătate în sistemul privat. De la analize la operații complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, în 2019, să ofere mare parte din serviciile necesare populației.

Spitalele publice: lipsă de dotări și infecții

Principalul argument cu care se prezintă în fața clienților îl reprezintă calitatea serviciilor. Confortul și aparatura performantă, timpul de așteptare redus, atenția alocată igienizării, profesionalismul angajaților sunt doar câteva dintre elementele, care puse în balanță cu infecțiile intraspitalicești și lipsa dotărilor din spitalele de stat au determinat românii să aleagă alternativa oferită de spitalele și clinicile private.

Așa s-a ajuns ca afacerile din sectorul serviciilor medicale private să țintească, în 2018, nivelul de 11 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde în 2017. Business-ul din acest sector a crescut cu 472% față de 2007. Profitul net al rețelelor de clinici private a crescut cu 420% față de 2007, la 1,5 miliarde de lei în 2017.

"În 2018, piața serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovadă că numărul de companii s-a menținut la aproape 15.000, în scădere cu numai 1,5% față de 2016. Față de 2007, evoluția este una impresionantă: sunt cu aproape 90% mai multe companii decât acum 12 ani. Dezvoltarea rețelelor de clinici private va continua în acest an prin  absorbția cabinetelor independente, iar marii jucători își vor consolida prezența în comunitățile urbane prin extinderea serviciilor, de la analize și operații la asigurări medicale”, afirmă analiștii.

Salariile mărite de la stat întețesc bătaia pe personal

În sectorul medical privat activează 65.000 de angajați, în creștere cu 122% față de 2007. Costul mediu cu forța de muncă a crescut 39.000 de lei per angajat în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la 147.000 de lei per angajat în 2017.

"2019 va aduce o accentuare a bătăliei pe resursele umane. Într-un sector în care concurența este acerbă, extinderea serviciilor, atât din punct de vedere calitativ, cât mai ales cantitativ (noi clinici, cabinete, servicii) va fi condiționată de disponibilitatea personalului (medici, asistenți). Nivelul salarial și condițiile de muncă vor reprezenta tot mai mult o alternativă viabilă pentru personalul de la stat care nu a dorit să facă pasul spre clinicile din Occident”, estimează analiștii.

Regina Maria avansează, CMU se întărește

2017 a adus Centrul Medical Unirea (CMU) pe primul loc în topul afacerilor. Compania controlată de luxemburghezii de la Royal Capital Investments, care administrează rețeaua Regina Maria, a depășit Med Life, raportând afaceri de 381 de milioane de lei față de 379 de milioane la MedLife. Pe locul trei s-a situat Sanador, companie cu capital românesc, care a raportat afaceri de 289 de milioane.

Sanador este urmată de Fresenius Nephrocare, Dia Verum, Synevo, Delta Healthcare, Di Monza, Avitum și Gral Medical. Cele mai mari 10 companii au generat 23% din cifra de afaceri totală. Delta Health Care este controlată tot de liderul topului, CMU, companie care astfel își consolidează poziția în top 10.

Synevo este cel mai profitabil jucător din piața serviciilor medicale private, cu un rezultat pozitiv de 24 de milioane de lei. În acest clasament urmează Fresenius și Hiperdia, cu 16,1 milioane și 13,4 milioane de lei.

"Serviciile medicale private au ajuns să reprezinte una dintre cele mai rentabile afaceri din perspectiva randamentului obținut de acționari. Este o industrie în care investițiile pe termen lung sunt masive și cu o capitalizare peste medie, care a depășit încă din 2016 nivelul de rentabilitate antecriză (2007, de 34,8%)”.

Dăm mai puțini bani pe sănătate decât bulgarii

Piața serviciilor medicale private are un potențial semnificativ. Dezvoltarea economică accelerată, reliefată prin extinderea serviciilor și îmbunătățirea nivelului de trai (creșterea veniturilor clienților) și îmbătrânirea populației vor face ca necesarul de servicii medicale să crească semnificativ în următorii ani.

Potrivit Institutului de Monitorizare și Evaluare a Sănătății, dacă în 2015 cheltuielile pentru sănătate erau de 1.128 de dolari/persoană, până în 2040 acestea ar urma să ajungă la 3.085 de dolari. Deși vom aloca mai puțini bani decât bulgarii (3.435 de dolari) sau ungurii (3.723 de dolari), vom depăși Serbia, Ucraina și Moldova. State dezvoltate precum Austria vor investi aproape dublu (6.654 de dolari).

Statul se folosește de clinicile private

"Într-o țară în care sporul natural este tot mai redus, iar îmbătrânirea populației a atins un nivel îngrijorător, nevoia de servicii medicale va fi tot mai mare. În absența unor alocări substanțiale pentru construcția de spitale, clinici și dezvoltarea de servicii de asistență, pare tot mai probabilă alternativa înglobării serviciilor medicale private în sistemul asigurărilor medicale de stat. Nu este exclus ca, în viitor, statul să fie nevoit să se folosească de clinicile private pentru a-și acoperi necesarul, iar plățile să fie făcute de la bugetul public”.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare raportate de companii la Ministerul Finanțelor Publice care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: activități referitoare la sănătatea umană. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase în ianuarie 2019. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza