Clujenii dau buluc la programul Start-Up Nation
- Scris de Calin Poenaru
- 13 Apr 2017, 14:23
- Economie
- Ascultă știrea
12.626 de vizitatori unici au ajuns în intervalul 3-9 aprilie pe pagina dedicată Start-Up Nation - România. Dintre aceștia 50% au între 25 și 34 de ani, fiind urmați de categoria de vârstă 35-44 de ani (26,03%). E o veste bună pentru program, susţin experţii în finanţare, cele două categorii fiind cele care combină eficient energia şi experienţa necesare pentru succesul unei afaceri.
61,27% dintre cei care ar dori să acceseze programul sunt de sex masculin, iar 40,07% sunt bucureșteni. „Dacă raportăm însă aceste numere la totalul populației, observăm că în Cluj-Napoca exista un interes chiar mai mare. Astfel, 1 din 380 de bucureșteni s-au interesat de program, în timp ce în Cluj-Napoca vorbim de 1 din 247”, arată cea mai recentă analiză a companiei de consultanţă CILV.
Sondajul este compus din două eşantioane. Primul este format din vizitatori unici pe pagina dedicată programului Start-Up Nation, aşa cum sunt ei prezentaţi de platforma Google Analytics, vizite înregistrate în intervalul 3-9 aprilie, iar al doilea, din formularele de contact al CILV.
Brexit, sursă de investitori
Majoritatea vizitatorilor sunt din România, însă 5% din cei interesaţi provin din afara ţării, semn că mulţi oameni vor să se întoarcă aici. Pe primul loc în clasamentului statelor, în afara României se află Regatul Unit al Marii Britanii, semn că Brexit-ul a obligat mulţi români să găsească alternative şi să ia în considerare întoarcerea în ţară.
Se poate observa un interes major pentru servicii, urmate de producţie şi apoi de industrii creative. Informaţia această este utilă mai ales în estimarea pe care participanţii la program şi-o pot face cu privire la încadrarea în punctajul relativ la ceilalţi participanţi. Contribuţia proprie mică rămâne una din probleme principale ale participanţilor la program, chiar dacă faţă de ultima statistică realizată procentul celor cu puţini bani a mai scăzut puţin.
„Interesul crescut din partea regiunii aferente Cluj-Napoca indică o dezvoltare rapidă a zonei, ceea ce ar însemna ca în următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, pe lângă Bucureşti-Ilfov, şi Cluj-Napoca să fie considerată zonă dezvoltată şi să nu se mai acorde finanţare. Cu cât vom avea mai multe zone dezvoltate, cu atât nivelul de trai mediu în România va creşte”, a declarat Silviu Drăgănescu, reprezentant al CILV.
Trebuie să vii şi cu bani de acasă
„E normal să se finanţeze firmele care au dovedit o anumită stabilitate şi care prin ajutorul oferit au ocazia să se dezvolte mai repede. În principal ajutoarele de stat se referă la scutiri de impozite şi diverse taxe, în schimbul acestora trebuind să îţi măreşti numărul de angajaţi, să îi menţii o minimă perioadă pe posturile pe care i-ai angajat.
Dacă nu ai disponibilitatea să îţi finanţezi firma cel puţin şase luni din resurse proprii, nu te poţi numi antreprenor. Idei poate avea toată lumea, punerea lor în practică e partea mai grea. Domeniile finanţate se bazează în principal pe producţie, servicii, unde pentru a porni o afacere e nevoie de o investiţie mai mare. Cine e dispus să facă o asemenea investiţie nu apelează neapărat la aceste fonduri pentru că vin cu anumite restricţii”, observă un antreprenor.
Minimum de admitere: 50 de puncte
Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi milocii este o iniţiativă coordonată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat ce urmează să fie lansată în luna mai. Acesta se va concretiza sub forma unui ajutor de minimis de cel mult 200.000 de lei, reprezentând 100% din cheltuielile eligibile. Procedura de implementare se află în consultare publică.
Firmele trebuie să fie deschise după data de 30 ianuarie 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat la finanțare trebuie ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. Cererile de finanțare și planurile de afaceri se vor depune pe internet în două săptămâni de la momentul deschiderii sesiunii.
Salarii şi chirie suportate de stat
Dacă potențialul beneficiar vrea să primească ajutorul de minimis de 44.000 de euro de la stat şi să aibă punctaj mai mare la evaluarea planului de afaceri, trebuie să facă angajări pe noua firmă. Acesta trebuie să prezinte, după aprobarea cererii de finanțare, contractul individual de muncă al noului angajat, încheiat pe 8 ore/zi.
Dacă majoritatea sumei trebuie investită în echipamente sau utilaje se obține punctaj mare. În cadrul activităților creative din educație și sănătate pot fi finanțate şi cheltuieli de înființare a unui site. Nu poate fi folosit ajutorul de minimis pentru stocuri de mărfuri, materii prime sau amenajarea sediului firmei.
Chiria pentru spațiul în care se desfășoară afacerea și salariile pot fi suportate de stat. Înscrierea în Start-Up Nation se va face electronic, iar aplicațiile vor începe din luna mai, fiind deschise timp de o lună. Eligibilitatea start-up-urilor și a planurilor de afaceri va fi verificată în perioada mai-iulie, iar contractele vor fi semnate în lunile iunie-august.
Programul îşi propune să sprijine înfiinţarea a 10.000 de afaceri noi. Domeniile de activitate ce vor primi cel mai mare număr de puncte vor fi tehnologia informaţiei, producție, industriile creative (sănătate și educație), serviciile și comerțul.
De la promisiune la realitate
Anul trecut pe măsura 6.2, unde se puteau înscrie firme din mediul rural (puteau să fie şi mai vechi) pentru 70.000 de euro, fără contribuţie proprie şi obligativitatea angajărilor, cu o listă extinsă de cheltuieli eligibile, s-au înscris 2.500 de firme în doar cinci zile. Evaluarea lor s-a făcut în şase luni. Pe de altă parte, deseori în România s-a promis că un program se va lansa într-o lună, iar aceasta s-a întâmplat de fapt peste şase luni, trebuind să treacă pe la mai multe instituţii: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Concurenţei, Parlament. Cum în 2016 oficiile teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii au fost în grevă din cauza condiţiilor de lucru, îngreunarea acestora ar putea să ducă la reacţii asemănătoare care să condiţioneze aspecte ale ghidului solicitantului.
Şansele de a obţine finanţare
- Numărul de participanţi. Determinat de atractivitatea programului. Cu cât apar facilităţi noi, ce ar putea să ajute antreprenorul, cu atât îi scad şansele de finanţare.
- Promovarea programului. cu cât este mai cunoscut, cu atât mai mulţi oameni se înscriu. Unele companii de consultanţă îşi amăgesc clienţii cu câştiguri rapide. Îmbunătăţirea condiţiilor programului creşte cererea celor ce vor să fraudeze statul.
- Capacitatea Registrului Comerţului. A înregistrat 11.600 de societăţi cu răspundere limitată în primele două luni. Perioada până la deschiderea aplicaţiilor este scurtă.
- Timpul rămas până la închiderea aplicaţiilor. Dacă acest lucru se va întâmpla în curând, vor fi mai puţini participanţi decât dacă închiderea s-ar face poate în vară.
- Capacitatea firmelor de consultanţă. În România se depun în medie, anual, 5.000 de proiecte. Cum 80% din cei care doresc să se înscrie au sub contribuţia proprie 5.000 de euro, mulţi dintre ei nu îşi vor mai permite să aibă consultanţă.
Strategii pentru antreprenori
- Un program cu o contribuţie proprie zero atrage foarte mulţi oameni slab pregătiţi. Rata de respingere poate ajunge la 50%.
- Se vor diferenţia proiectele cu mai mulţi angajaţi. Cei care se înscriu mai târziu pot observa, în funcţie de ritmul de înscrieri, dacă au nevoie de 1 sau de 2 angajaţi.
- Contează distribuţia pe domeniile de activitate. Odată estimată cererea, aceasta se poate „sparge” apoi pe domenii de activitate, folosindu-se informaţiile din sondaje.
- Modificările finale ale condiţiilor de participare pot să reducă cererea şi până la 10% din cea actuală doar prin introducerea decontării ulterioare din partea statului.
Sursa: CILV