Clujenii stau bine la deschiderea de afaceri, dar nu la cele mici

Clujenii stau bine la deschiderea de afaceri, dar nu la cele mici
Înclinaţia spre antreprenoriat a românilor a crescut la 4 firme la suta de locuitori, iar Clujul se află cu mult deasupra acestei medii, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

La finele lunii octombrie 2016, Clujul ocupa poziţia a treia în privinţa acestui indicator, cu 43.750 de persoane juridice active şi o înclinaţie spre antreprenoriat de 6,2%, însă era doar pe locul trei la tendinţa către persoane fizice autorizate, afaceri individuale sau de familie, cu 17.029 astfel de agenţi economici şi un procent de 2,5%. În primul top erau înaintea Clujului municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, al doilea fiind dominat de judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.  
 
„Înclinaţia spre antreprenoriat a unei naţiuni ne dă dimensiunea capacităţii de a investi, de a ne asuma riscuri şi de a crea locuri de muncă de care depinde în mod direct nivelul nostru de bunăstare. Pe lângă cele 805.000 de firme active mai funcţionează încă 385.000 de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale (PFA/II/IF) în octombrie 2016”, relevă deputatul PNL Andreea Paul.
 
Numărul firmelor a crescut cu 31.000 de persoane juridice active până în octombrie 2016 faţă de sfârşitul anului trecut. În schimb, a scăzut numărul titularilor PFA/II/IF cu 12.000 în primele 10 luni ale anului. Înclinaţia românilor spre asumarea unei afaceri în cont propriu sub forma PFA/II/IF este de 2%, jumătate din numărul persoanelor juridice active de 4 firme la suta de locuitori.
 
În topul judeţelor, cea mai mare înclinaţie spre afaceri se înregistra în Bucureşti cu 10,3% persoane juridice active. Cea mai mare înclinaţie spre afaceri individuale PFA/II/IF era în Alba cu 3,4%. Judeţul cu cea mai mică înclinaţie spre afaceri este Botoşani cu 1,6% firme raportat la numărul de locuitori. Din punct de vedere al afacerilor individuale PFA/II/IF, Giurgiu se afla pe ultimul loc, cu 1,1%. 

Comenteaza