Clujul ia oameni din afara Uniunii Europene pentru a-și acoperi posturile vacante

Clujul ia oameni din afara Uniunii Europene pentru a-și acoperi posturile vacante
Hotelurile și restaurantele au cea mai mare criză de angajați | Foto: Continental

Zonele economice Cluj, Timișoara și București suferă cel mai mult din cauza deficitului de forță de muncă, iar multe companii au ajuns să apeleze la forță de muncă din afara Uniunii Europene (UE) pentru a-și acoperi posturile vacante.

În contextul crizei de forță de muncă din România, în 5 noiembrie a fost promulgată prin decret legea nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România. Publicată în Monitorul Oficial în 7 noiembrie, aceasta a intrat în vigoare din 10 noiembrie.

Legea are ca obiect principal de reglementare modificarea și completarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 194/2002 și a ordonanței guvernului nr. 25/2014, în sensul asigurării transpunerii directivei UE 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a cetățenilor țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și munca au pair.

 

Cele mai importante amendamente:
  • Salariul de referință se modifică de la variantele anterioare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
  • Pentru încadrarea și prelungirea dreptului de muncă pentru lucrătorii înalt calificați va fi nevoie doar de două salarii medii brute în loc de patru, cum se prevedea anterior.
  • Se simplifică procedura de obținere a avizului de muncă pentru lucrătorii permanenți prin eliminarea procedurii de obținere a atestatului de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației Naționale.
  • Se reglementează intrarea și șederea pentru desfășurarea de activități de cercetare științifică.
  • Se reglementează noțiunea de lucrător au pair.
  • Se înjumătățesc taxele de obținere a avizelor de muncă de la 200 la 100 de euro, respectiv de la 50 la la 25 de euro.

 

“În România, criza forței de muncă s-a accentuat foarte mult în ultimii ani iar conform unor estimări, la nivelul lui 2017, 70.000 de români au plecat din țară pentru a munci într-un alt stat al UE. În consecință, din ce în ce mai multe companii românești sau străine, mai ales din domeniul producției și hoteluri, restaurante, catering (HORECA) au ajuns să refuze comenzi sau chiar să-și închidă porțile deoarece nu găsesc suficienți angajați.

Sunt anumite zone economice (Timișoara, Cluj, București) care suferă cel mai mult din cauza acestui deficit de forță de muncă, companiile din aceste părți ale țării căutând să pună în aplicare fel de fel de soluții care să le rezolve problemele. Astfel, multe companii au ajuns să apeleze tot mai des la forță de muncă din afara Uniunii Europene pentru a-și acoperi posturile vacante.

Promulgarea legii nr. 247 va avea un impact pozitiv pentru mediul privat, reducând pragurile de încadrare și simplificând angajarea străinilor în România. Modificările vor spori aportul de cetățeni ai statelor terțe, atât în domeniul privat deficitar (HORECA, IT, automotive, construcții, retail, centre de servicii), cât și în zona de specialiști și cercetători pentru dezvoltare”, susține Claudia Sofianu, partener în EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în 150 de ţări şi venituri de 34,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2018. În România şi Republica Moldova, EY are 800 de angajaţi în servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Birourile sale sunt în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Chişinău.

Comenteaza