Clujul imobiliar e mai scump, însă numărul tranzacțiilor a scăzut cu peste 20%. Cât e metrul pătrat

Clujul imobiliar e mai scump, însă numărul tranzacțiilor a scăzut cu peste 20%. Cât e metrul pătrat
| Foto: ZIUA de CLUJ

Numărul tranzacțiilor imobiliare în Cluj și alte zone importante din țară a scăzut simțitor, în vreme ce locuințele s-au scumpit. Specialiștii se așteaptă la o corecție a prețurilor.

În timp ce numărul tranzacțiilor a scăzut, din nou drastic, față de luna anterioară, prețurile la imobile dimpotrivă au crescut în cea de-a patra lună din an.

Prețuri mai mari în Cluj, dar vânzări în scădere

Potrivit datelor furnizate de ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) în luna aprilie 2023, la nivel național, au fost încheiate 41.921 de tranzacții, cu -27.09% mai puține față de luna precedentă, luna martie 2023, când au avut loc 57.499 de tranzacții, arată blitz.ro.

În Cluj prețul mediu a fost de 2.191 Euro/ mp, în creștere cu +4,88%. În majoritatea orașelor, prețurile au crescut, în timp ce, în cele mai importante orașe din România, inclusiv Cluj și București, numărul tranzacțiilor a scăzut simțitor.

În județul Cluj s-a înregistrat în luna aprilie un număr de 2.042 de tranzacții, cu -22,15% mai puține față de luna precedentă, iar în București tranzacțiile au scăzut cu -31,96%, situându-se la un nivel mai scăzut chiar decât nivelul din ianuarie, înregistrându-se doar 6.322 tranzacții. În Bucuresti, prețul mediu a fost de 1.732 Euro/mp în creștere cu +5,92%, mai arată sursa citată.

Prețurile nu vor mai crește deoarece tranzacțiile au scăzut dramatic

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în toată țara, exceptând municipiul Constanța unde volumul tranzacțiilor a fost la aproximativ același nivel față de luna anterioară. 

În aproape toate orașele volumul de tranzacții a scăzut dramatic, iar prețurile dimpotrivă au crescut atât pe vânzări, cât și pe chirii. Conform clasamentului, cele mai scumpe au fost în luna aprilie apartamentele din Cluj și cele mai ieftine în Târgoviște. Pe locul doi al celor mai scumpe orașe s-a situat Bucureștiul, urmat de Constanța.

Experții imobiliari sunt de părerea că în luna aprilie prețurile și-au reluat tendința de creștere după ce scăzuseră progresiv timp de trei luni consecutiv, dar că sunt încă sub pragul prețului record înregistrat la finalul anului trecut. 

Acest trend de creștere însă nu va dura, din moment ce numărul de tranzacții a scăzut dramatic, prin urmare, ne așteptăm la o nouă corecție de prețuri în luna mai.

Comenteaza