Clujul imobiliar la finalul anului trecut. Cât costă metrul pătrat, care sunt cele mai ieftine zone și cât durează vânzarea unui apartament
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Ian 2024, 11:43
- Economie
- Ascultă știrea

Prețul mediu/metru pătrat cerut în Cluj-Napoca la final de 2023 a crescut cu aproximativ 20% față de acum doi ani.
Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut semnificativ pe piața rezidențială din Cluj-Napoca, în paralel cu o scădere alarmantă a ofertei, potrivit celui mai nou raport imobiliare.ro.
Prețuri de Cluj: Cele mai ieftine zone vs. cele mai scumpe
Potrivit sursei citate, circa 8.800 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru locuințele din Cluj-Napoca la finele anului trecut, cu 22% mai mulți decât în trimestrul IV 2022. Cererea s-a concentrat, în principal, pe segmentul locuințelor vechi, dar un avans cu aproape 30% a fost înregistrat și în interesul pentru locuințele noi.
Oferta, în schimb, aproape s-a înjumătățit. Au fost disponibile pe plan local 9.000 de locuințe la vânzare în trimestrul IV al anului trecut.
Cumpărătorii plătesc cele mai mari prețuri pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Anul 2023 a fost încheiat cu un preț mediu de 2.535 euro/mp util pe piața rezidențială locală, cu 4% mai ridicat față de finele lui 2022 și cu aproape 20% peste nivelul înregistrat acum doi ani.
Iată care au fost cele mai ieftine și cele mai scumpe zone/mp din Cluj-Napoca la finele anului trecut.
Cele mai scumpe zone/mp din Cluj-Napoca
- Andrei Mureșanu - 2.833 euro/mp
- Sopor - 2.830 euro/mp
- Bună Ziua - 2.750 euro/mp
Cele mai ieftine zone/mp din Cluj-Napoca
- Iris - 2.141 euro/mp
- Dâmbul Rotund - 2.136 euro/mp
- Făget - 2.064 euro/mp
Cât durează vânzarea unui apartament în Cluj și cât „lasă din preț” proprietarii
În ultima parte a anului trecut aveai nevoie de 102 zile pentru a găsi un cumpărător pentru un apartament. Așteptarea s-a redus cu mai bine de trei săptămâni față de sfârșitul lui 2022.
Proprietarii din Cluj-Napoca negociază cel mai puțin prețurile apartamentelor scoase la vânzare. Indicatorul a ajuns la 2,5% în trimestrul IV 2023 de la 3,7% în intervalul similar al anului precedent.
La nivelul județului Cluj s-au vândut aproape 8.700 de imobile în ultimele trei luni ale anului trecut, în creștere cu 10% față de sfârșitul anului 2022, arată datele ANCPI. Din total, circa 2.800 au fost unități individuale.
Aproximativ 5.700 de potențiali chiriași și-au căutat, în același timp, o casă sau un apartament în Cluj-Napoca pe Imobiliare.ro, numărul lor fiind în ușoară scădere față de cel înregistrat la sfârșitul lui 2022. Aceasta a fost, de altfel, și singura reducere a interesului la închiriere înregistrată în rândul centrelor regionale majore analizate.
Cât costa chiria la sfârșitul anului trecut în Cluj-Napoca
Trebuie menționat, însă, că oferta a avut de suferit puternic pe plan local. Cei interesați de închirierea unei locuințe în Cluj-Napoca au avut de ales din 4.600 de case și apartamente, cu 27% mai puține decât în intervalul octombrie – decembrie 2022, aceasta fiind a doua cea mai puternică scădere înregistrată în rândul marilor centre regionale din țară.
Cluj-Napoca este, totodată, cel mai scump oraș pentru chiriași. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere ajunge la 340 euro/lună, iar cel aferent unui apartament cu 2 camere la 550 euro/lună.
Cea mai scumpă zonă din oraș pentru chiriași este Andrei Mureșanu, unde proprietarii solicită, în medie, 750 euro/lună pentru un apartament.
Cele mai scumpe zone de închiriat din Cluj-Napoca
- Andrei Mureșanu - 750 euro/lună
- Plopilor - 750 euro/lună
- Borhanci - 735 euro/lună
Cele mai ieftine zone de închiriat din Cluj-Napoca
- Mănăștur - 480 euro/lună
- Dâmbul Rotund - 499 euro/lună
- Zorilor - 550 euro/lună